Priče > Društvo

Kvalitetne STUDIJE i dobar POSAO u INOSTRANSTVU - ovo su zemlje koje najviše PLAĆAJU studente

Podaci Eurostata iz 2020. godine, pokazuju da je oko 15.000 studenata iz Srbije pohađalo inostrane fakultete

Izvor: K1info/blic.rs

20/03/2023 > 07:37

podeli vest:

Kvalitetne STUDIJE i dobar POSAO u INOSTRANSTVU - ovo su zemlje koje najviše PLAĆAJU studente
Foto: Shutterstock


Prema podacima Eurostata iz 2020. godine, oko 15.000 studenata iz Srbije pohađalo je inostrane fakultete. Prema istim podacima, čak 1,3 miliona stranih studenata je svoje visoko obrazovanje pronašlo u nekoj od zemalja Evrope tokom 2018. godine.

Želju da nastave obrazovanje daleko od svoje kuće i porodice sigurno imaju mnogi koji se već nalaze u inostranstvu, a poskupljenja školarina u domaćim visokoobrazovanim ustanovama preti da postane jezičak na vagi budućim brucošima.

Ipak, život u stranim zemljama nije jeftin, pa se studenti i njihovi roditelji dovijaju na razne načine kako bi "izgurali" ovaj težak period, verujući u veće šanse za karijeru budućeg diplomca. Zato, u "traženju sebe" u novom okruženju, studenti neretko traže i zaposlenje, kako bi zaradili koji dinar sigurnosti i brže usvojili jezik i navike domaćina.

Mogućnost da se studira i radi

Najveća svetska platforma za studente bazirana na veštačkoj inteligenciji Erudera objavila je listu najboljih zemalja za inostrane studente, posmatrajući kroz mogućnost da se u istoj zaposle za vreme studija.

Foto: Pixabay.com

 

Tako je došlo do "top 10" zemalja rangiranih na osnovu broja međunarodnih studenata, zajedno sa podacima o tome da li se u datoj zemlji može raditi za vreme studiranja, da li su potrebne radne dozvole, kao i zaradama koje je moguće ostvariti.

Na takvoj listi našla se Nemačka koju su studenti postavili na visoko drugo mesto po pristupu kvalitetnoj nastavi i treće, kada je reč o mogućnosti postizanja ciljeva u karijeri. Od školske 2021/2022. godine čak 416.437 stranaca je studiralo u Nemačkoj. Prema podacima Uneska za 2020. godinu, u ovoj zemlji Evrope studiralo je 1.288 studenata iz Srbije.

U Nemačkoj je dozvoljeno da se radi do 120 dana, kada je reč o poslu sa punim radnim vremenom ili 240 dana kada je reč o angažmanu na pola radnog vremena. Radna dozvola nije potrebna, a kako pokazuju dostupni podaci, minimalna zarada iznosi 12 evra po satu.

Švajcarska je takođe visoko rangirana kada je reč o broju stranih studenata koji su u potrazi za ličnim i poslovnim razvojem. Na visokom petom mestu u čitavom svetu i trećem u Evropi kada se govori o ličnom razvoju, a broj jedan na evropskom kontinentu za postizanje ciljeva u karijeri, Švajcarska je u akademskoj 2022. godini imala 74.440 inostranih studenata. Ako se govori o srpskim studentima, poslednji podaci kažu da ih je u 2020. godini bilo 305 u ovoj zemlji.

Foto: Pixabay.com

 

Stranim studentima u Švajcarskoj je dozvoljeno da rade do 15 sati nedeljno tokom semestra i puno radno vreme tokom letnjih raspusta. Međutim, oni moraju da podnesu zahtev za radnu dozvolu posle diplomiranja. Minimalna zarada u Švajcarskoj je 24 švajcarskih franaka po satu, odnosno nešto više od 24 evra po satu.

Velika Britanija je popularna destinacija za međunarodne studente, rangirana na šestom mestu u svetu, a na prvom u Evropi za pristup kvalitetnijoj nastavi. Pored toga, Britanija zauzima treće mesto na svetu kada je reč o iskustvu nove kulture ili načina života. Od 2022. godine, 679.970 stranaca studiralo je u Velikoj Britaniji. Brojka za srpske studente, takođe iz 2020. godine uključuje 287 njih.

Inostranim studentima u Velikoj Britaniji je dozvoljeno da rade do 20 sati nedeljno tokom semestra, ali za to moraju da dobiju radnu dozvolu i da imaju studentsku vizu Tier 4. Minimalna plata u Velikoj Britaniji je 9,50 funti, odnosno nešto ispod 11 evra po satu.

Francuska je popularna destinacija za međunarodne studente koji traže kvalitetniju nastavu i novo kulturno iskustvo, rangirana kao osma u svetu i prva u Evropi po ovim faktorima. Više od 400.000 međunarodnih studenata studiralo je u Francuskoj 2022. godine. Broj srpskih studenata u Francuskoj 2020. godine je bio 357.

Stranim studentima je dozvoljeno da rade do 964 sata godišnje u Francuskoj, bez potrebe za radnom dozvolom. Ukoliko broj radnih sati prelazi 964 godišnje, poslodavac treba da podnese zahtev za izdavanje dozvole za privremeni rad u ime studenta preko sajta francuskog MUP. Pored toga, minimalna zarada u Francuskoj iznosi 11,26 evra po satu.

Italija je rangirana na 15. mestu u svetu kao destinacija za studiranje. Takođe je zauzela peto mesto u Evropi za doživljavanje avanture i sedmo mesto u Evropi po pristupu kvalitetnijoj nastavi. Više od 700.000 međunarodnih studenata studiralo je u Italiji 2022. godine, pokazuju podaci, dok je poznato da je 2020. godine bilo 457 studenata iz Srbije.

Foto: Pixabay.com

 

Stranim studentima u Italiji je dozvoljeno da rade do 20 sati nedeljno. Međutim, oni moraju da dobiju radnu dozvolu. Minimalna zarada je 7 evra po satu.

Trebalo bi pomenuti i Austriju u kojoj je stranim studentima dozvoljeno da rade do 20 sati nedeljno, bez potrebe za radnom dozvolom.

Uz osvrt na zemlje u kojima naši studenti mogu da studiraju besplatno, Nemačka bez sumnje izbija na prvo mesto i prema ovoj mogućnosti, ali i prema mogućnostima za zaradu.

Prostom računicom se dolazi do 96 evra zarade za jedan radni dan od osam sati. Ako se pak uzme u obzir da studenti najčešće traže poslove sa pola radnog vremena, to je zarada od 48 evra na dan. Ne treba zaboradivi ni da sa višim standardom dolaze i veći troškovi života, pa bez konkretnog primera, teško da se može precizno reći koliko ostaje "čiste zarade".

 

 

 

Ostavite komentar