Priče > Društvo

Srbija među NAJTRAŽENIJIMA: DIGITALNI NOMADI nas obožavaju, a evo i ZAŠTO

Kada bi se poboljšao kvalitet vazduha i odnos prema LGBT populaciji i problemi sa vizom, ostajali bi i duže u našoj zemlji

Izvor: K1info/rts.rs

19/03/2023 > 11:09

podeli vest:

Srbija među NAJTRAŽENIJIMA: DIGITALNI NOMADI nas obožavaju, a evo i ZAŠTO
Foto: Freepik.com


Srbija se našla među prve četiri zemlje u Evropi i dvadeseta destinacija u svetu po privlačnosti za digitalne nomade, odnosno sve zaposlene u IT industriji koji odluče da posao spakuju u kofer i rade u bilo kojoj zemlji. Srbija je često njihov izbor, ali izmena propisa uskoro bi trebalo da im rad i boravak kod nas učini još povoljnijim.

Kada mu je dosadio posao u Londonu tridesetpetogodišnji Rič Vordsvort odlučio je da mu kancelarija svakog meseca bude u novoj državi. Srbija mu je peta adresa.

- Za mene su bitniji ljudi od same države u kojoj sam. Ovde se osećam relaksirano i London mi uopšte ne nedostaje. Važna mi je atmosfera i prostor u kom radim, a ovde mi je odlično - rekao je on.

Digitalni nomadi, kao odlično mesto za rad u Evropi, najpre navode Portugaliju, potom Španiju, Poljsku i Srbiju.

Razlozi zbog kojih digitalni nomadi biraju Srbiju za privremeni život i rad su brojni. Neki koje najčešće navode su stabilna internet konekcija, bezbedno okruženje, niski troškovi života, ali i gostoprimljivi domaćini koji dobro govore engleski.

- Od toga što imamo kvalitetan internet do toga što imamo pristupačne kovorking prostore gde oni mogu da rade. Ali povrh svega imamo i zanimljiv noćni život, i veliku ponudu kafića, restorana... Jednom rečju, zaokružujemo taj neki njihov dan - rekla je za RTS Nana Radenković, suosnivačica kreativnog haba Nova iskra.

Foto: Unsplash.com

 

Najčešće dolaze između aprila i oktobra. Zadržavaju se u proseku dva i po meseca i troše znatno više od klasičnih turista.

- Znamo da je po tim nekim statistikama 114.000 evra prosečna godišnja zarada jednog digitalnog nomada. Nisu prijavljeni u Srbiji, ali oni ta neka svoja primanja troše u Srbiji i zato se i budzet može puniti njihovim primanjima - rekao je Nikola Sivč, predsednik Udruženja za promociju digitalnih nomada, poslova na daljinu i tehnologija.

Trenutno naši zakoni digitalne nomade ne razlikuju od turista pa im je i boravak ograničen do 90 dana.

Ivan Brkljač, direktor programa za cirkularne migracije organizacije Tačka povratka, rekao je da jedna od predloženih stvari u tom Zakonu jeste i prava digital nomad viza.

- Ona će morati daljim podzakonskim aktima da se uredi, ali će na taj način postojati jasne procedure koje jedan digitalni nomad mora da ispuni da bi dobio tu vizu. A to će mu omogućiti da u godini dana može da boravi ovde duže od tih 90 dana, da ne mora da odlazi iz zemlje ili reguliše svoj status - rekao je on.

Postoji nešto što nomadi Srbiji zameraju, a to je kvalitet vazduha i odnos prema LGBT populaciji, kao i problemi sa vizom. Kad bi se i to poboljšavalo u Srbiju bi još češće dolazili.

 

 

 

Ostavite komentar