Priče > Društvo

50.000 NEDOVRŠENIH zgrada i OBJEKATA propada po Srbiji: ŠTA ČEKA ONE koji ih kompletno ne završe u naredne DVE GODINE?

Do sada nijedan nesavestan investitor nije kažnjen

Izvor: K1info/rts.rs

03/03/2023 > 19:01

podeli vest:

50.000 NEDOVRŠENIH zgrada i OBJEKATA propada po Srbiji: ŠTA ČEKA ONE koji ih kompletno ne završe u naredne DVE GODINE?
Foto: Freepik.com


U Srbiji ima gotovo 50.000 nezavršenih stambenih i poslovnih zgrada, a država treći put produžava rok za njihov završetak. Sada je to maj  2025. godine, a ko do tada ne privede posao kraju, plaćaće porez na imovinu kao da je objekat završen.

Sve teže naći lokaciju za gradnju. U isto vreme, veliki je broj napuštenih gradilišta. Jedno takvo u centru prestonice, na mestu nekadašnjeg parka, već 40 godina čeka stanare.

A 16 godina prazna i oronula stoji i zgrada na Terazijama. Njena vrednost procenjuje se na desetine miliona. Vlasnik je sredio prizemlje, dva lokala izdaje knjižari i kockarnici, ali je na spratovima prazan poslovni prostor.

- Država treba da promeni poresku politiku, da se primeni progresivno oporezivanje. To je model koji postoji u zapadnim zemljama - ukazuje šefica jedinice za imovinu iz NALED-a Jasmina Radovanović.

Uroš Vukomanović iz Udruženja procenitelja Srbije kaže da su napuštene lokacije veliki potencijal, ali i problem za državu.

- Njihovim stanjem u fazi gradnje, lokalna samouprava nije u prilici da naplati stotine hiljada evra poreza na imovinu. Uprava javnih prihoda može da prihoduje od PDV-a, njihove ekonomske aktivnosti, pogotovu za komercijalne objekte - navodi Vukomanović.

Do sada nijedan nesavestan investitor u prestonici nije kažnjen zbog toga. Naprotiv, ima i onih koji su i po nekoliko puta nedovršen objekat stavljali pod hipoteku.

- Ako o dospelosti investitor ne vrati hipotekarni kredit banci, ona ima puno pravo da inicira prodaju predmetne zgrade u postupku javnog izvršenja pred nadležnim javnim izvršiteljem. To otvara mogućnost da se problem reši tako što će novi kupac predmetne zgrade, završiti zgradu - kaže advokat Nikola Premović.

Komisija za utvrđivanje broja takvih gradilišta ne postoji. Pre 15 godina evidentirano je oko 500 gradilišta i skoro pola miliona napuštenih kvadrata.

Iz grada poručuju da su spremni da se uhvate ukoštac sa problemom napuštenih gradilišta. To će ubuduće biti zadatak nove komunalne policije.

- Pomno će pratiti sve napuštene lokacije, evidentirati i u skladu sa statusom tih lokacija reagovati ili sa inspekcijom ili sa nekim drugim organima, koji mogu privesti nameni sve te objekte - poručuje gradski menadžer Beograda Miroslav Čučković.

Foto: Freepik.com

 

Građevinske dozvole pre 2009. godine izdavale su se bez rokova izgradnje. To je razlog što mnogi od njih ni danas nisu završeni.

I njima i investitorima kojima su od septembra 2009. izdavane dozvole sa rokom izgradnje resorno ministarstvo daje još jednu šansu – da završe započete objekte najkasnije do 25. maja 2025. godine. Novih rokova, kažu, neće biti.

- Sankcija za nepostupanje u ovom roku je da objekti iz legalnog prelaze u nelegalno. Sve do njihovog rušenja, moraju i da plate državi porez na imovinu kao da je objekat završen - kaže Aleksandra Damnjanović, državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Primera savesnog i odgovornog građevinarstva ima. U Italiji, posle predviđenog roka za završetak gradnje, bez obzira na to da li je objekat gotov, investitor plaća gradsku rentu i porez na imovinu.

 

 

 

Ostavite komentar