Priče > Društvo

Ministarka zdravlja: Kazna za PUŠENJE u ZATVORENOM da bude MILION DINARA

Ako naplatite 5.000 dinara nekome kome je puna kafana, a sve zadimljeno, onda nećemo ništa uraditi, smatra dr Danica Grujičić

Izvor: K1info/N1

01/03/2023 > 10:41

podeli vest:

Ministarka zdravlja: Kazna za PUŠENJE u ZATVORENOM da bude MILION DINARA
Foto: Tanjug/Tara Radovanović


- Sutra bih uvela potpunu zabranu pušenja u zatvorenom prostoru. Zakon je završen, sada ide na zakonodavstvo da se uskladi sa ostalim zakonima i da se vidi da li neke članove treba menjati - istakla je ministarka zdravlja dr Danica Grujičić odgovarajući na pitanje novinara N1 o inicijativi za zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima.

- Ono što je važno je kaznena politika, koja mora da bude dobro sprovođena, odnosno inspekcije moraju ići u kontrolu. Jer ako naplatite 5.000 dinara nekome kome je puna kafana, a sve zadimljeno, onda nećemo ništa uraditi. Ali ako treba da plati kaznu od milion dinara, onda mislim da će se dobro zamisliti - naglasila je ministarka zdravlja.

Grujučić je napomenula da zabrana pušenja u svim zatvorenim prostorima ne zavisi samo od nje, objašnjavajući da svaki zakon ide na uvid svim ministarstvima i da "nekad neko ima nekakvu primedbu, a nekad ne".

Foto: Fondacija Zajedno za mlade

 

- Mislim da zaista više ne treba kao zemlja i kao narod da se brukamo zbog pušenja u zatvorenom prostoru jer, zaboga, to je sad neko veliko zadovoljstvo koga ne možemo da se odreknemo. Nema nikakvih problema, tu je ćebe, grejalica, a bašte su leti otvorene svuda, pa neka puše do mile volje ako hoće. A da ne govorim da treba misliti na karcinom pluća koji je u Srbiji u porastu, jer je dokazano da 95 odsto obolelih od tog tumora čine pušači ili oni koji su bili dugogodišnji pušači - zaključila je Grujičić, dodajući da elektronske cigarete nisu ništa manje opasne od običnih i da bi njihov uvoz zabranila "koliko sutra".

 

Ostavite komentar