Priče > Društvo

"Bela knjiga o MULTIPLE SKLEROZI", prvi put u Srbiji

U njoj je sagledana celokupna zdravstvena, socijalna i psihološka problematika osoba koje danas žive sa ovom teškom bolešću

Izvor: K1info/Tanjug

24/02/2023 > 13:50

podeli vest:

"Bela knjiga o MULTIPLE SKLEROZI", prvi put u Srbiji
Foto: Unsplash.com


Prvi put će u Srbiji biti objavljena "Bela knjiga o multiple sklerozi", koja predstavlja plod zajedničke saradnje lekara i Društva multiple skleroze Srbije.

- Ova knjiga sagledava celokupnu zdravstvenu, socijalnu i psihološku problematiku osoba koje danas žive sa ovom teškom bolešću. Napredak u lečenju omogućio je promenu odnosa lekara i obolelih prema multiple sklerozi, ali pojavili su se novi izazovi i problemi - rekla je Vesna Savić iz Društva multiple skleroze Srbije.

- Bela knjiga apostrofira te probleme i pokušava da pruži rešenja i strategiju za njihovo prevazilaženje. Takođe, ova publikacija opisuje i objašnjava situacije kako psihički, biološki i socijalni faktori utiču na kvalitet života osoba sa MS i ima za cilj poboljšanje statusa pacijenata, od strane različitih državnih institucija u Srbiji, kao i smernice za unapređenje u narednom periodu - rekla je Savić.

Prema njenim rečima, posle dugog niza godina problemi pacijenata sa MS se rešavaju. Dodaje da je za poslednje četiri godine, učetvorostručen broj pacijenata koji se leče o trošku zdravstvenog osiguranja, lekovima koji modifikuju tok bolesti, od toga 40 odsto njih kod kojih je to indikovano, novim oralnim i visoko-efektivnim lekovima.

- Pored toga, edukacijom neurologa i jačanjem kapaciteta u regionalnim zdravstvenim centrima, pacijenti dobijaju mrežu od gotovo 30 zdravstvenih ustanova, u kojima se multiple skleroza leči na zadovoljavajućem nivou - rekla je Savić.

- Ovakvo ogromno unapređenje tretmana, pored ostalog, omogućava da sve osobe kod kojih se postavi dijagnoza MS mogu odmah da započnu lečenje adekvatnim lekom koji modifikuje tok bolesti, i na taj način im se omoguči najkvalitetniji moguć život u privatnom i profesionalnom smislu, čime se obezbeđuje njihova autonomija - rekla je ona.

Broj obolelih u Srbiji je u porastu, a prema podacima trenutno oko 9.000 pacijenata živi sa tom bolešću.

 

 

Ostavite komentar