Priče > Društvo

U Srbiji poskupeo čak i LUDI KAMEN: Koliko god ranije da ZAKAŽETE SVADBU, cena se ne zna DO POSLEDNJEG MOMENTA

Ugovorite restoran i datum, a jedno dve, tri nedelje pred sam događaj isporuči vam se račun

Izvor: K1info/blic.rs

23/02/2023 > 10:34

podeli vest:

U Srbiji poskupeo čak i LUDI KAMEN: Koliko god ranije da ZAKAŽETE SVADBU, cena se ne zna DO POSLEDNJEG MOMENTA
Foto: Pixabay.com


Kako se svadbe zakazuju i godinu dana ranije, ugostiteljima je zbog inflacije teško da daju cenu i čekaju šta će biti za godinu dana.

Predsednik Ivent Industrije Srbije Boško Bubanja istakao je da, pored poskupljenja cena samog zakupa prostora, sada restorani imaju mogućnost da "koriguju cenu do 15 odsto na već dogovoren iznos".

On je istakao da je sada neophodno zakazati venčanje do godinu dana ranije, a cene zakupa prostora umesto od 35 do 40 evra sada iznose 50 i 60 evra.

- Posle Uskrsa i posta kreće sezona venčanja. Najaktuelniji su maj i septembar. Međutim, ono što je malo negativna vest je povećanje cene, što je prouzrokovalo i povećanje cena marže do nekih 30 odsto. Na povećanje cena najviše je uticala hrana, poskupljenja energenata, ali i skok plata radne snage - rekao je Bubanja.

On je istakao da je novitet u ugovorima i stavka u kojoj se mladencima napominje da je dogovorenu cenu moguće korigovati i do minimalno 15 odsto.

Foto: Unsplash.com

 

- Još jedna mala nepogodnost, za koju se nadamo da neće biti primenjivana, a to je da se mladencima prvi put u ugovorima spominje stavka da restorani imaju mogućnost korekcije cene do same realizacije događaja. Poznato je da se svadbe zakazuju po godinu dana unapred... Sada dati cenu i čekati šta će biti za godinu dana nije tako jednostavno, zato je neko minimalno dozvoljeno odstupanje do 15 odsto. To je trend i širom Evrope, ugovorite restoran i datum, a jedno dve, tri nedelje pred sam događaj isporuči vam se račun - objasnio je Bubanja.

Ni ostali troškovi nisu sitnica

Prema istraživanju, za iznajmljivanje venčanice i odela za mladoženju potrebno je izdvojiti najmanje 400 evra, za muziku minimum 1.500 evra, tortu 300 evra, matičar košta oko 150 evra (tačnije 16.000 dinara), a crkveno venčanje iznosi do 200 evra.

Takođe, treba imati u vidu i ostale troškove, poput restorana, dekoracija, fotografa i tako dalje.

- Svadba od 100 ljudi, kada se sve uzme u obzir biderbajer, venčanica, odelo, cipele, burme, pozivnice, kićanke, restoran, bend, torta i ostalo... Računajte da to košta sigurno 10.000 evra - nabraja cene Bubanja.

Foto: Pexels.com

 

Kako je istakao, cene zakupa restorana u Beogradu su najviše i kreću se od 50 do 150 evra po osobi. Neka srednja cena prema njegovim rečima je u glavnom gradu od 50 do 60 evra. U drugim mestima u Srbiji cene se kreću između 28 i 35 evra.

Prazne koverte "ne piju vodu"

Kako je Bubanja istakao, i gosti su sada svesni da u kovertu treba staviti nešto veći iznos novca nego ranije. Mladenci su uvek u strahu kako će pokriti troštokve, ali kako je rekao, sada su gosti spremni da daju nešto više novca, a i uz podršku roditelja i kumova koji uvek daju nešto više može da ostane i za neko lepo putovanje.

- Ne može se više ići na svadbu sa 50 evra po osobi, nego to mora malo više. Onda ako imamo 100 gostiju i svako ponese 100 evra za poklon, pokrili smo svadbu. Roditelji će tu malo pojačati i mladencima će ostati za neko lepo putovanje posle svadbe - objasnio je Bubanja za TV Prva.

On je istakao i da se uvek zna ko daje praznu kovertu, jer ona nikad nije potpisana, pa kad mladenci otpišu one potpisane tačno znaju ko im je doneo praznu.

 

 

 

Ostavite komentar