Priče > Društvo

Ima li u Srbiji dovoljno DOKTORA da bi se uveo sistem PORODIČNOG LEKARA?

Tim koji bi lečio pacijente na određenoj teritoriji obuhvata lekara opšte medicine, pedijatra, stomatologa i farmaceuta

Autor: Katarina Milanović

09/03/2023 > 07:02

podeli vest:

Ima li u Srbiji dovoljno DOKTORA da bi se uveo sistem PORODIČNOG LEKARA?
Foto: Pexels.com


Uvođenje sistema porodičnog lekara ima za cilj da smanji pritisak na bolnice i kliničke centre u Srbiji, brže i lakše otkrivanje bolesti, ali i da vrati poverenje građana u doktore.

Prema ovom sistemu, za čije se uvođenje zalaže nova ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, tim bi obuhvatao lekara opšte medicine, pedijatra, stomatologa i farmaceuta koji bi lečili pacijente na određenoj teritoriji.

Ovaj sistem podržava veliki broj lekara u Srbiji, ali se, sa druge strane, građani pitaju imamo li dovoljno doktora za ovaj poduhvat.

Prema poslednjim podacima, u državnom zdravstvu radi 13.700 lekara specijalista i 3.600 doktora bez specijalizacije.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlje dr Mirsad Đerlek kaže da je uvođenje porodičnih lekara na nivou primarne zdravstvene zaštite odlična ideja ministarke zdravlja, ali da moramo biti realni da se to ne može ostvariti u kratkom vremenskom periodu. 

- Imajući iskustva iz drugih zemalja gde je ovaj projekat zaživeo, a koja pokazuju da se pružanjem ove usluge rešava oko 60 odsto zdravstvenih problema građana, ideja Ministarstva zdravlja je da se što pre moguće krene u realizaciju pomenutog projekta. Ali, napominjemo da je neophodno da se pre toga ispune određeni uslovi - rekao je on za K1info.rs.

 

Foto: Freepik.com

 

Na pitanje da li Srbija ima dovoljno lekara, naš sagovornik odgovara da je Ministarstvo zdravlja već preuzelo određene aktivnosti u smislu detaljne kadrovske analize na nivou cele države.

- Analiza će nam biti od velikog značaja za sledeći korak koji nas očekuje, a to je planiranje. Evidentno je da našem zdravstvenom sistemu nedostaje određeni broj lekara kako bi mi kontinuirano radili na njegovom unapređenju. Nedostatak kadra je moguće nadoknaditi dobrom organizacijom, samim tim smatramo da reorganizacijom postojeće organizacije zdravstvenog sistema možemo obezbediti određeni broj lekara čiji kapaciteti nisu adekvatno iskorišćeni - rekao je dr Đerlek.

On je dodao da se nada da će se nastaviti ogromna podrška predsednika i Vlade u smislu zapošljavanja najboljih studenata, medicinskih sestara i tehničara kao što je i bila praksa do sad.

Kako kaže, ovaj sistem podrazumeva ozbiljnu reorganizaciju primarne zdravstvene zaštite. 

- U praksi se pokazalo da sadašnji izabrani lekar, budući porodični lekar u timu najbolje poznaje zdravsteno stanje pacijenta, s obzirom da kod sebe ima podatke o celokupnom zdravstvenom stanju pacijenta kojeg  leči, a koji se nalaze u e-kartonu. Budući porodični lekar zahvaljujući uvođenju digitalizacije u zdravstveni sistem imaće priliku da obavi konsultaciju sa kolegom specijalistom u zavisnosti od tegoba na koje se pacijent žali, jer na taj način pacijent može izbeći bespotrebno upućivanje na nepotrebne preglede i dijagnostiku, i samim tim delotvornije rešiti zdravstveni problem u najkraćem vremenskom periodu - objasnio je dr Đerlek i dodao:

- Osnovni cilj projekta je približiti lekara fizički, geografski, i efektivno pacijentu pružiti nheophodnu zdravstvenu uslugu, kako bi se izbeglo nepotrebno upućivanje u zdravstvene ustanove na sekundarnom nivou.

 

Foto: Pexels.com

 

Ministarka Grujičić je nedavno izjavila da je država trenutno u pregovorima sa Svetskom bankom kako bi krenuli sa finansiranjem pilot-projekta u toku sledeće godine. Na pitanje dokle se stiglo, dr Đerlek odgovara:

- Već sam napomenuo da je ovo proces koji će trajati, i iz tog razloga se trudimo da što pre krenemo u realizaciju. Za ovakav ozbiljan nivo implementiranja projekta svesni smo da je potrebna odgovarajuća finansijska konstrukcija. Naravno da se ovako veliki i kompleksni projekti moraju početi kao pilot-projekti, i mi ćemo tako i uraditi, na način što ćemo odabrati nekoliko različitih sredina na teritoriji naše zemlje. Imamo ozbiljno obećanje oda strane Svetske banke u iznosu od 75 miliona evra, koje želimo da iskoristimo na najbolji mogući način, vodeći računa o ekonomičnosti a da to ne utiče na kvaliet pružanja zdravstvenih usluga naših građana - rekao je dr Đerlek za K1info.rs.

Potrebna je edukacija

Predsednica Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva, prim. dr Dragana Trifunović Balanović objasnila je za naš portal da porodični lekar ne mora da bude samo doktor opšte medicine, već to mogu biti i pedijatri, internisti, gotovo svaki lekar specijalista.

- Svakako, potrebna je edukacija. Za lekara opšte medicine ona bi trajala recimo oko šest meseci, dok bi za specijaliste ona trajala do godinu dana. Mi nemamo, ali u nekim zemljama u regionu postoje posebne katedre za porodičnu specijalizaciju - napominje naša sagovornica.

Ona u potpunosti podržava ideju uvođenja ove institucije.

- Tako ćemo vratiti poverenje pacijenata u lekare, skratiti vreme čekanja, rasteretiti sekundarne i tercijalne zdravstvene ustanove... Tako će doktori znati mnogo više o svom pacijentu, moći će da nam se obrate za sve, neće lutati kao sada od ustanove do ustanove. Ako mi dođe pacijent i vidim da mu je pritisak visok, a pre toga mi je rekao da mu je unuka dobila jedinicu, znaću o čemu se radi i neću ga slati na dalje analize kao što sada moram - objašnjava ona sve prednosti i dodaje:

- Lekari opšte medicine vole da pomažu i žele da reše zdravstveni problem pacijenta, a ne samo da ih šalje u sekundarne ustanove. Uvođenje porodičnog lekara će nam to i omogućiti. 

Naša sagovornica napominje da su doktori u manjim sredinama upravo to - porodični lekari.

- Kolege iz unutrašnjosti, zaposleni u Domovima zdravlja u malim mestima su već porodični lekari. Oni leče čitave porodice i zato im je mnogo lakše doći do dijagnoze, jer već poznaju porodičnu anamnezu - rekla je za K1info.rs dr Balanović.

Foto: Pixabay.com

 

Sa druge strane, specijalista opšte prakse dr Branka Grujić smatra da kroz koju godinu neće biti dovoljno lekara.

- Srbija sada ima dovoljno lekara, ali je mnogo onih koji imaju između 50 i 60 godina i koji će uskoro u penziju. Tada neće biti dovoljno kadra. A, smatram da za porodičnog lekara ipak treba neko ko ima dovoljno iskustva. To ne mogu biti mladi koji su tek izašli sa fakulteta. Takođe, veliki problem je i što opšta medicina nije grana koja je interesantna mladima. Oni se pre odlučuju za hirurgiju, anesteziologiju, ginekologiju...  - napominje ona i dodaje da bi mladi mogli da se stimulišu većim platama u ovom sektoru.

Prema njenim rečima, ideja o porodično lekaru je dobra i podržava njeno uvođenje, ali to ne može da "zaživi" preko noći.

- To je izuzetno lepo, ali moramo biti svesni da će to trajati godinama. Lečićemo preventivno i lakše, ali ipak mora da prođe mnogo godina kako bi jedan lekar lečio celu porodicu i znao da je, primera radi, pacijentkinjina baka bolovala od neke bolesti. Ipak, u manjim sredinama je zaista tako, ti lekari rade upravo po modelu porodičnog lekara - napominje dr Grujić.

 

 

 

Ostavite komentar