Priče > Društvo

ZAPOSLENE dame, hoćete da budete MAME? Tužno je, ali ova PRAVA NEMATE u Srbiji

Zaposlenim majkama značilo bi i produženje porodiljskog odsustva radi nege deteta

Izvor: K1info/rts.rs

22/02/2023 > 12:36

podeli vest:

ZAPOSLENE dame, hoćete da budete MAME? Tužno je, ali ova PRAVA NEMATE u Srbiji
Foto: Unsplash.com


Jedna od izraženih neravnopravnosti u našoj zemlji je ona na tržištu rada i problemi s kojima se susreću zaposlene žene kada odluče da se posvete roditeljstvu.

Majčinstvo za mnoge devojke, nažalost, zavisi od ugovora o radu. One koje rade po različitim fleksibilnim, nesigurnim ugovorima tu odluku odlažu za bolje dane.

- Dakle, da se radi o ženi koja je između 25 i 35 godina, da radi duže od dve godine na ovakvim poslovima, iako je to zakonom zabranjeno, da je najčešće zaposlena, bar tako kažu naša istraživanja, u privatnom sektoru, i najčešće one obavljaju iste poslove kao njihove koleginice koje imaju ugovore o radu, što znači da imaju iste obaveze, ali nemaju ista prava - rekla je za RTS Tatjana Macura iz Udruženja Mame su zakon.

Nemaju pravo na godišnji odmor, na bolovanje, niti na porodiljsko i odsustvo s posla, radi nege deteta.

Dragan Todorović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Beograda, kaže da povremeni i privremeni poslovi ne postoje nigde u Evropi.

- Nijedna zemlja u svom zakonodavstvu to nema. To jeste jedna vrsta i diskriminacije i lošeg položaja radnika na tržištu rada, a onda dalje ide i porodica i demografija i sve. Mislim da to nijednog trenutka ne smemo da smetnemo s uma, jer ako se odlučimo za porodicu, svi očekujemo neku sigurnost - rekao je Todorović.

Zaposlenim majkama značilo bi i produženje porodiljskog odsustva radi nege deteta. Predlog je da se produži na 15 meseci za prvo odnosno na 18 meseci po rođenju drugog deteta.

Foto: Unsplash.com

 

- I te isplate koje država treba da izdvoji, ona već izdvaja po nekim drugim osnovama u smislu produžetka bolovanja. Zašto onda ne bismo učinili to da žena ne mora da se dovija da traži način da pred komisijom obezbedi duže odsustvo s posla, zašto mi to ne bismo uveli u legalne tokove - rekla je Macura.

Volju imaju i nadležni, ali kažu da se ne može preko noći, jer za to treba para.

- Mi smo uspeli da obezbedimo dve godine odustva s posla za majke sa trećim i svakim sledećim detetom i da je taj problem rešen i za preduzetnice i za žene sa fleksibilnim ugovorima. Ono što je važno, da otac može da preuzme brigu o detetu posle trećeg meseca - rekla je Sandra Grujičić, pomoćnik ministra za brigu o porodici i demografiju.

Mere populacione politike koštaju, ali u zemlji u kojoj se broj stanovnika za deceniju smanji za pola miliona nemaju cenu. Za formiranje demografskog saveta, na primer, potrebna je samo politička volja.

Oni koji se zalažu za to, predlažu i nacionalnu penziju za majke s troje i više dece i najmanje 15 godina radnog staža, fleksibilnije radno vreme za roditelje bez umanjenja zarade, stalan posao za majke koje su pre porođaja radile na određeno ili na ugovor.

 

 

 

Ostavite komentar