Priče > Društvo

Mladi bi trebalo da se okrenu ZANATIMA: Imaju šansu da ZARAĐUJU i 2.000 EVRA mesečno

Stručnjaci naglašavaju da je danas mnogo lakše baviti se zanatskim poslom nego pre par decenija

Izvor: K1info/Tanjug

18/02/2023 > 22:01

podeli vest:

Mladi bi trebalo da se okrenu ZANATIMA: Imaju šansu da ZARAĐUJU i 2.000 EVRA mesečno
Foto: Freepik.com


Nije sramota završiti zanat, jer su to zanimanja koja se sada rade drugačije nego nekada i plate su i do 2.000 evra, poručili su mladima predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković i PR Infostuda Miloš Turinski. 

Atanacković je kazao da u Srbiji manjka radne snage, u IT sektoru ima manje nego u građevinarstvu, te da je vidljiv nedostatak zanatskih zanimanja što je ocenio kao posledicu neuređenog obrazovanja. 

Istakao je i da Zapad, Evropa, a posebno Nemačka privlače radnu snagu te da naša privreda ne može da pruži zarade i mogućnosti kao oni. 

- Pozitivno je da mi za nekog predstavljamo šansu za posao i veću zaradu. Dobro da imamo mogućnost da zapošljavamo neke ljude sa Bliskog i Dalekog Istoka. To je stvar na koju se moramo navići - rekao je on. 

Ocenio je da je za poslodavce izuzetno značajno da imaju mogućnost nabavljanaja zamenske radne snage, jer bi inače bila privreda u velikom problemu. 

Atanacković je objasnio da država pokušava da pomogne kroz subvencije zapošljavanja mladih. 

- Treba proceniti i gde su opravdane potrebe privrede da zadrži školovane i sposobne naše ljude, jer ih nije lako ni zameniti - rekao je on. 

Dodao je da je šansa Inicijativa Otvoreni Balkan koja će otvoriti mogućnost zapošljavanja iz Severne Makedonije i Albanije. 

- Mnogo je lakše da se prilagodi neko sa Balkana nego nekog iz Šri Lanke - rekao je on. 

Naglasio je i da su se, sa napretkom tehnologije, mnoga zanatska zanimanja promenila. 

- Lakše se baviti zanatskim poslom nego pre par decenija - rekao je on. 

Predstavnik za medije Infostuda Miloš Turinski rekao je da je trend da svi koji traže posao, a ne samo mladi, sada prvo gledaju iznos plate, pa je naveo da su se ranije prvo gledali međuljudski odnosi i mogućnost napretka. 

Naveo je da se najviše traže zaposleni za trgovinu i prodaju, te da je tu i najviše kandidata, a da su visoko deficitarna i IT zanimanja. 

- Visoka potražnja je i za zanatskim zanimanja. Nemamo majstora - rekao je on. 

Naveo je da bi poslodavci najčešće kombinaciju formalno obrazovano i iskusnog kandidata, te da se često traži i sa samo srednjom stručnom školom. 

- Čak 60 posto oglasa za poslove sa sajta je sa srednjom stručnom spremnom - rekao je on. 

Foto: Pixabay.com

 

Potvrdio je da su IT deficitarna zanimanja jer ih fali 15.000 ali i naveo da nedostaje i 12.000 samo vozača. 

- Građevina je jedna od najtraženijih kategorija. Uvozimo radnu snagu najčešće iz Turske, Indije i Kine. Nedostaju i spremačice koje sada dolaze iz Nepala, a vozači iz Šri Lanke - rekao je on. 

Turinski smatra da Srbija mora da proizvede nove kadrove kroz školstvo kako bi popunili pozicije. 

- Treba  informišemo mlade i roditelje da bavljenje zanatom nije manje vredno. Za električara se nudi nekad i početna plata od 150.000 dinara, a za vodoinstalatera 2.000 evra - rekao je on, i dodao da je prosek plata u IT sektoru 1,6 hiljada evra, a i da tu pojedinačno plate dostižu i 8.500 evra mesečno. 

 

 


 

 

Ostavite komentar