Priče > Društvo

GDE GREŠIMO? Gomile HRANE se iznose na GROBLJE za ZADUŠNICE, a zapravo, NEOPHODNA je samo JEDNA STVAR

Etnolog, Snežana Ašanin, objasnila je gde Srbi greše kada izlaze na grobove svojih predaka

Izvor: K1info/RINA

18/02/2023 > 15:00

podeli vest:

GDE GREŠIMO? Gomile HRANE se iznose na GROBLJE za ZADUŠNICE, a zapravo, NEOPHODNA je samo JEDNA STVAR
Foto: RINA


Velike ili Zimske zadušnice najavljuju pripreme za početak Vaskršnjeg posta. U pojedinim krajevima Srbije znaju ih i kao Otvorene zadušnice, jer se veruje da Sveti Petar, ključar pakla i raja, na ovaj dan otvara grobove.

Ovo su najveće i najznačajnije zadušnice, a običaj je izaći na groblja i zapaliti sveću pokojnicima.

- U srpskom narodu postoje običaji da se na ovaj dan izlazi na grobove predaka i iznosi hrana. To je jako pogrešno, ali je to toliko ukorenjeno u srpskoj kulturi pa su i sveštenici prećutno reagovali na ovu pojavu - rekla je Snezana Ašanin, etnolog.

- Ono što jedino potrebno odneti na grobove jesu sveća, vino i žito koje se prinosi za žrtve preminulih - rekla je ona.

Etnolog dodaje da se na Zadušnice pšenica nosi u crkvu, u kojoj će sveštenik da osvešta, prelije vinom koje je simbol Hristove krvi i naravno neophodna je upaljena sveća koja je simbol večne svetlosti za naše preminule.

- Ono što je najvažnije jeste da se priprema žito, u narodnu poznato kao koljivo koje se prilaže za duše mrtvih i zato to zrno pšenice predstavlja žrtvu, a zatim i rađanje novog života i upravo to je taj beskrajni krug - rekla je ona.

Pored zimskih, postoje zadušnice ispred Trojica, imamo Miholjske i Mitrovske zadušnice. Ovaj praznik se obavezno obeležava subotom, jer je to na neki način i dan mrtvih i dan kada se sećamo preminulih.

 

 

 

Ostavite komentar