Priče > Društvo

ZIMI NE KREĆITE na put bez PUNOG REZERVOARA: Evo kako da PREŽIVITE ako ostanete ZAVEJANI na putu

Ukoliko se desi da ostanete zavejani na putu, vozilo treba držati upaljeno 10 do 15 minuta svakih sat vremena, tako će vam gortivo potrajati

Izvor: K1info

17/02/2023 > 10:45

podeli vest:

ZIMI NE KREĆITE na put bez PUNOG REZERVOARA: Evo kako da PREŽIVITE ako ostanete ZAVEJANI na putu
Foto: Pexel.com


Nestanak Dragana Daničića i njegova ćerkice Milica (6) podigao je Srbiju na noge, a na svu sreću oni su pronađeni u okolini  Despotovca, zavejani u snegu zbog čega su prenoćili u automobilu.

Danas, Dragan ima važnu poruku za sve nas:

Bilo je hladno, ali imali smo goriva. Ako neko ide u planine neka napuni rezervoar - rekao je Daničić, dan posle spasavanja.

Da bi ove njegove reči trebalo svi ozbiljno da shvatimo, saveti su i spasilaca i svih onih su upućeni u prilike putovanja i koji su iskusili nepredvidive uslove putovanja. Ovo su saveti kojih se treba držati. 

Ukoliko svog četvorotočkaša smatrate najudobnijim prevoznim sredstvom kada su u pitanju bliža putovanja, verujemo da ćete se odlučiti da se njime odvezete na zimovanje na neku od planina u okolini.

Ova odluka je verovatno najpraktičnija, ali imajte u vidu da će vam za to biti potrebna dobra priprema vozila. 

Oni koji to znaju, pre nego što se upute na zahtevan put do planine, svoje vozilo prvo odvezu na tehnički pregled. Ovakav postupak je vrlo značajan jer se na taj način može otkriti svaki eventualni kvar koji može izazvati neprijatnu ili čak opasnu situaciju tokom vožnje. 

Akumulator

Na niskim temperaturama svaki akumulator gubi deo svoje snage, to jest kapacitet mu slabi, a i sama potrošnja u zimskim uslovima je veća, što otežava start motora, kao i česta vožnja s upaljenim svetlima i uključenim brisačima. Zbog toga pre puta treba proveriti nivo tečnosti u akumulatoru, a ako je akumulator star, najbolje ga je zameniti.

Antifriz 

Tokom zimske vožnje jedna od najvažnijih stavki je da osigurate motor vašeg vozila. Zato pažljivo prekontrolišite i  odaberite antifriz koji ćete u njega sipati. Takođe, vrlo je važno da ne čekate dan pred put da to uradite. Najbolji antifrizi imaju najnižu tačku smrzavanja i antikorozivnu zaštitu, pa ćete moći bezbedno da putujete i po najnižim temperaturama.

Foto: Pexel.com

 
Kočnice

Vlažni putevi, so, kao i prašina su najveći neprijatelji donjem delu automobila.  Zimi su sve ove negativne stavke u znatnoj meri povećane, zato tada loše održavanje ovog dela dolazi na naplatu u najgorem mogućem trenutku. Zato je provera kočnica veoma važna pre odlaska na planinu. 

Gume

Bilo da ste se uputili ka Zlatiboru, Kopaoniku, Tari ili nekoj drugoj lokaciji, vožnja planinskim putevima značajno se razlikuje od relativno očišćenih gradskih kolovoza. Zato, osim potpuno ispravnog vozila, biće vam potrebna još neka oprema koju će te poneti sa sobom, i na taj način povećati stepen bezbednosti.

Foto: RINA

 

Pored obaveznih zimskih guma, odlazak na planinu će zahtevati da ponesete i lance i to tako da vam budu na dohvat ruke, a ne zatrpani koferima. To je veoma nepraktično, jer u slučaju da vam zatrebaju moraćete da praznite gepek u sred planinskog puta, što će vam oduzeti dosta vremena a nije ni bezbedno. Sa lancima po snegu možete voziti brzinom od 70 do 80 km/h, a na suvom najviše 60 km/h.

Pored lanaca, u gepeku automobila trebalo bi poneti i vreću s peskom i ašovčić. Oni će vam biti spas ukoliko se desi da ne možete da krenete ili vam auto proklizava na zaleđenom putu. Setite se ovoga pre puta, jer će zauzeti malo mesta u vozilu a puno će vam značiti. 

Brava

Ponesite i sprej za odmrzavanje kojim ćete odlediti smrznutu bravu. Njega možete nabaviti na svakoj benzinskoj pumpi, a biće vam jako koristan ukoliko vam auto bude proveo ledenu noć pod otvorenim nebom, što je gotovo sigurno da će se desiti tokom boravka na planini. Pre nego što krenete možete preduprediti zaleđivanje gumenih i plastičnih povrština tako što ćete ih premazati sredstvom koja sadrže glicerin.

Najzad, kada pripremite vozilo, pripemite i sebe tako što ćete biti odmorni i skoncetrisani da vozite po često vrlo nezgodnim planinskim putevima. Zaboravite na brzu vožnju i manevrisanje, jer je najvažnije da bezbedno stignete na željenu destinaciju.

Obavezno imati u automobilu

* Hranu i piće

* Rezervni ključ od automobila
* Viljuškaste ili okaste ključeve sa oznakama 10, 12, 13, 15, 17 i 19 Ili multifunkcionalni ključ sa inbusima
* Šrafciger
* Motocangle
* Kablovi za paljenje
* Izolir traka
* Lepljiva traka
* Osigurači
* Skalpel
* WD-40 sprej
* Šrafovi i matice
* Gedora
* Čekić
* Baterijska lampa

*Šibice

Ukoliko se desi da ostanete zavejani na putu, vozilo treba držati upaljeno 10 do 15 minuta svakih sat vremena. Tako će vam gorivo potrajati, a nećete se smrznuti. Ukoliko sneg konstantno pada, povremeno izađite iz vozila i sklonite sneg oko auspuha da vam se izduvni gasovi ne bi grupisali oko automobila i ulazili u njega. Ne napuštajte vozilo ukoliko niste u blizini nekog drugog skloništa.

Spasioci će uvek pre naći automobil na ucrtanom putu nego vas zalutale negde u šumi. NE SMETE ZASPATI je ključni savet, naročito ako ste sami u vozilu. Pevajte, pričajte sami sa sobom, čitajte nešto. Ukoliko zaspite velika je verovatnoća da se nećete probuditi.

Utoplite decu. Ukoliko su deca crvena u licu, a koža im je hladna to su prvi znaci hipotermije kada telesna temperatura spadne ispod 35 stepeni. Slab plač i slabo tiho jaukanje takođe. Kod odraslih osoba se javlja drhtavica, težak govor, spora ritmika, gubljenje, odsutnost, konfuzija.

 

Ostavite komentar