Priče > Društvo

Matija Bećković: TESLIN PRAH treba položiti kod HRAMA SVETOG SAVE, pored Mihajla PUPINA

Za srpski narod, čovečanstvo i čitav Univerzum, Tesla je bio i ostao korifej mira, rekao je ministar Ivica Dačić

Izvor: K1info/Tanjug

16/02/2023 > 15:24

podeli vest:

Matija Bećković: TESLIN PRAH treba položiti kod HRAMA SVETOG SAVE, pored Mihajla PUPINA
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović


Udruženje književnika Srbije, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova, priredilo je danas tribinu "Književna beseda o Nikoli Tesli", gde je akademik Matija Bećković predložio da Teslini posmrtni ostaci budu sahranjeni kod Hrama Svetog Save.

U telefonskom obraćanju prisutnima na skupu u sedištu UKS-a, Bećković je poručio da bi bilo napravednije posle 80. godina da se Teslin prah, koji je u muzeju, prenese i položi pred hram Svetoga Save, pored praha Mihajla Pupina. 

- Tako bismo imali Teslu i Pupina ispred hrama, kao što imamo Vuka (Karadžića) i Dositeja (Obradovića) ispred Saborne crkve u Beogradu - poručio je, između ostalog, Bećković.

Na skupu je pročitan govor ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića koji je podsetio da je ministarstvo proglasilo "Teslinu godinu, Teslinog naroda", i pokrenulo stratešku kampanju "Tesla - Energija mira".

Dačić se zahvalio UKS-u što se tribinom uključilo u obeležavanje 80. godišnjice kulture sećanja na američkog pronalazača srpskog porekla Teslu (1943-2023), koji je "svuda oko nas, jer je ugradio sebe u temelje moderne civilizacije". 

Podsetivši da živimo u vreme velikih globalnih izazova, Dačić je ocenio da je "za srpski narod, čovečanstvo i čitav Univerzum, Tesla je bio i ostao korifej mira".

Foto: Pixabay.com

 

Nacionalni koordinator obeležavanja "Tesline godine, Teslinog naroda“ ambasadorka Ljiljana Nikšić je u obraćanju prisutnima istakla da je kampanja pokrenuta jer je "važno da imamo strategiju očuvanja stubova nacionalnog identiteta".

- Kad čujete spinovanje u medijima, pa kažu: 'Nemanjići su ne znam čija dinastija', 'Tesla nije Srbin', 'Srbi su genocidan narod'... Na sve takve strateške kampanje diplomatija treba da ima diplomatski odgovor - naglasila je Nikšić.

Tesla diplomatske pasoše Nikšić je uručila predsedniku UKS Milošu Jankoviću i potpredsedniku Vidaku Maslovariću, a predstavila je i njihovog prvog američkog nocioca studenta Rida Bena, koji je na srpskom jeziku kazivao kratke stihove o Tesli.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

 

U svom pozdravnom govoru, Janković je rekao, između ostalog, da smo kao ponosni sunarodnici Tesle dužni da "pokušamo da dostignemo delić onoga što je njemu uspelo, da nadrastemo sebe i svoja ograničenja i kročimo u sutra verujući u sebe".

U umetničkom delu tribine su učestvovali, između ostalih, glumci Milan Mihailović Caci i Lepomir Ivković, Hor "Kraljica Marija“ i sestre Gobović, a predstavljena je i literarna darovnica nazivana "Teslarica“, čiju prvu stranicu otvaraju stihovi Jovana Jovanovića Zmaja.

 

 


 

 

Ostavite komentar