Priče > Društvo

Danas je TAJ DAN: Počinje KAŽNJAVANJE VOZAČA koji prođu kroz CRVENO ili ne stanu na PEŠAČKOM

Uz novčani deo kazne dobijaju se i kazneni poeni, a sledi zabrana upravljanja vozilom i kazna zatvora

Izvor: K1info/Tanjug

10/02/2023 > 10:02

podeli vest:

Danas je TAJ DAN: Počinje KAŽNJAVANJE VOZAČA koji prođu kroz CRVENO ili ne stanu na PEŠAČKOM
Foto: Unsplash.com


Od danas, 09. februara, saobraćajna policija je počela da primenjuje oštrije mere i da sankcioniše vozače koji ne zaustave vozilo na crveno svetlo na semaforu ispred raskrsnice ili obeleženog pešačkog prelaza. Kazne će stizati na osnovu snimaka zabeleženih kamerama sistema video-nadzora grada Beograda.

Za prolazak vozila na crveno, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna od 20.000 do 40.000 dinara.

Uz novčani deo kazne dobijaju se i kazneni poeni, i sledi zabrana upravljanja vozilom. Ukoliko za 10 minuta dva puta prođe na crveno svetlo, vozač će biti kažnjen i za nasilničku vožnju.

Foto: Pexels.com

 

Takođe je propisana i kazna zatvora u trajanju do 30 dana, šest kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

Kamere ispred raskrsnica ili pešačkih prelaza na kojima je saobraćaj regulisan semaforima, pomoću softvera detektovaće vozila koja prođu semafor na crveno i automatski beležiti video-snimak učinjenog prekršaja.

Vlasniku, odnosno korisniku takvog vozila biće upućen poziv da u roku od osam dana dostavi potpune i tačne podatke o identitetu osobe koja je učinila prekršaj.

Ukoliko vozilom u trenutku činjenja prekršaja nije upravljao vlasnik, vlasnik vozila je dužan da dostavi pisanu izjavu overenu od strane nadležnog organa na osnovu koje se može utvrditi koje lice je upravljalo vozilom u vreme činjenja prekršaja.

 

 

 

Ostavite komentar