Priče > Društvo

Lečenje pacijenata od MULTIPLA SKLEROZE: Formira se centralni REGISTAR OBOLELIH, uvode se INOVATIVNE TERAPIJE

Predsednica Vlade Ana Brnabić i ministarka zdravlja Danica Grujičić razgovarale su sa predstavnicima Udruženja MS platforma

Izvor: K1info/Tanjug

08/02/2023 > 09:57

podeli vest:

Lečenje pacijenata od MULTIPLA SKLEROZE: Formira se centralni REGISTAR OBOLELIH, uvode se INOVATIVNE TERAPIJE
Foto: Pexels.com


Ministarka zdravlja Danica Grujičić podržala je predlog Udruženje MS platforma da se u najkraćem roku formira centralni registar obolelih od multipla skleroze i dodala da će za te pacijente ubuduće biti obezbeđeni termini za pregled magnetnom rezonancom u Kliničkom centru Srbije. 

Ona je sa predstavnicima Udruženja i predsednicom Vlade Anom Brnabić razgovarala o uvođenju inovativne terapije za lečenje ove bolesti.

Foto: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

 

Ministarka je istakla da je lečenje multiple skleroze u Srbiji u skladu sa standardima zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope, uključujući zemlje Evropske Unije u okruženju, a da je značajan pomak u lečenju obolelih inovativnom terapijom učinjen u poslednje četiri godine godine, a od 2022. godine, omogućeno da se injekciona terapija započinje ne samo u neurološkim klinikama četiri

Univerzitetska klinička centra, već i u dvadesetak neuroloških odeljenja zdravstvenih centara i opštih bolnica. 

Takođe, veliki značaj je i u tome što su izmenjeni i kriterijumi koji su omogućili da se sa adekvatnom terapijom započne odmah posle prvih manifestacija bolesti i postavljanja dijagnoze. 

Predstavnici Udruženja, koje je formirano 2018. godine, rekli su na sastanku u Vladi Srbije da je neophodno povećati broj pacijenata kojima će biti dostupni lekovi druge i treće generacije, odnosno srednja i visokoefikasna terapija. 

Sastanku je prisustvovala i direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Škodrić, koja je ukazala na značaj uvođenja inovativnih terapija i njihove efikasnosti u lečenju pacijenata. 

 


 

 

Ostavite komentar