Priče > Društvo

Iz vode isplivali nadgrobni SPOMENICI i automobili: Kod Priboja izvađeno 10.000 kubika smeća

Svi se nadaju da će se naći međudržavno rešenje i sprečiti da ubuduće smeće pluta rekama

Izvor: K1info/RINA

03/02/2023 > 17:59

podeli vest:

Iz vode isplivali nadgrobni SPOMENICI i automobili: Kod Priboja izvađeno 10.000 kubika smeća
Foto: RINA

Posle više od 20 dana borba sa nagomilanim smećem je uspešno završena, a Potpećko jezero više nije plutajuća deponija.

Iz reke Lim tokom ove akcije čišćenja izvučeno je čak preko 10.000 kubika otpada koji je deportovan na deponiju Duboko kod Užica.

 

- Od 12. januara krenuli smo u čišćenje u punom kapacitetu i sa kompletnom mehanizacijom. Čamcima se guralo smeće prema obali gde su veliki bageri vadili i gurali u kipere. Svaki dan je bilo angažovano oko 25 kamiona, a u proseku se na dnevnm nivou izvlačilo 500 kubika smeća - izjavio je za RINU Siniša Laković iz Ekološlog udruženja Jastreb iz Priboja.

Čišćenje Potpećkog jezera obavljeno je u okviru udružene akcije Eko-uruženja Jastreb, Elektroprivrede, Srbijavoda i opštine Priboj, uz koorodinaciju Ministarstva zaštite životne sredine. Smeće koje je sada uklonjeno stiglo je tokom poplavnog talasa mahom iz Crne Gore jer je reka Lim donela sve što su nesavesni građani odlagali na neadekvatnim mestima.

- Čitava ova situacija je prava sramota za ljudski rod. Lim je doneo ogromne količine plastičnog otpada, auto-otpada, delove nameštaja, drvenu masu pa čak i nadgrobne spomenike. Nadamo se da će se konačno pronaći neko adekvatno međudržavno rešenje, jer samo tako ovakav scenario neće biti ponovljen - dodaje Laković.

Da podsetimo, pravu ekološku katastrofu sprečila je postavljena lančanica od oko tri kilometra uzvodno na jezeru kod hidroelektrane Potpeć.

 

 


 

 

Ostavite komentar