Priče > Društvo

KINESKI radnici, srpski OBIČAJI - SUŠE butkice i KOLENICE na dragačevskom mrazu

Suživot Srba i Kineza na ovom području traje više od tri godine, meštani kažu da su se već potpuno navikli na njih

Izvor: K1info/RINA

31/01/2023 > 19:00

podeli vest:

KINESKI radnici, srpski OBIČAJI - SUŠE butkice i KOLENICE na dragačevskom mrazu
Foto: RINA


Od kako su kineski radnici angažovani na izgradnji auto-puta Miloš Veliki i od kako su se doselili u radnički kamp u Lučanima, u Dragačevu se pored Nove godine i Božića nekoliko godina unazad spektakularno proslavlja i Kineska nova godina.

Da su radnici iz Kine poprimili i neke srpske običaje, najbolje svedoči slika koju smo zatekli ispred ulaznih vrata u kampu, gde se okačene na januarskom mrazu suše jagnjeće kolenice i butkice, ali i piletina.

Suživot Srba i Kineza na ovom području traje više od tri godine, meštani kažu da iako je na početku bilo malo čudno, sada su se već potpuno navikli na njih.

- Vrlo malo pričaju sa nama, jer oni slabo znaju engleski, a mi kineski nemamo pojma. Kad im nešto zatreba sporazumevamo se rukama, ali najčešće su tražili šifru za internet, a to smo shvatili tek kad su ono što im treba ukucali na "gugl prevodilac". Oduševljeni su našim baštama i plastenicima, a tokom leta uvek traže da kupe paradajz, koji im mi od srca poklonimo. Jako su vredni, marljivi i vaspitani - kažu meštani.

Kineski kampovi na teritoriji opštine Lučani smešteni su na tri lokacije. Trenutno su u toku radovi na izgradnji deonice od Pakovraća do Požege, na probijanju tunela Laz i Munjino brdo, koji su najteže faze u izgradnji novog auto-puta.

 

Ostavite komentar