Priče > Društvo

Inflacija i TARIFE kod sveštenika: SPASENJE je besplatno, ali HRIŠĆANSTVO košta

Cenovnik je za one koji se sete crkve samo zbog krštenja, sahrana ili kolača, a u ostalim prilikama zaobilaze crkvu u širokom luku

Izvor: K1info/kurir.rs

28/01/2023 > 23:01

podeli vest:

Inflacija i TARIFE kod sveštenika: SPASENJE je besplatno, ali HRIŠĆANSTVO košta
Foto: Tanjug/Miloš Milivojević


U Srbiji je zbog globalne političke i ekonomske situacije došlo do poskupljenja hrane, garderobe i raznih usluga, pa su i sveštenici izgleda rešili da podignu cene. Pojedini svećenje vodice naplaćuju čak 800 dinara.

- Pomaže Bog. Doći ću sutra ujutru kod vas između 11 i 12 časova da svetim vodicu za slavu. Cena je od ove godine 800 dinara, a počinjemo i sa skupljanjem po 10 evra (ko može i više) priloga za obnovu krova na hramu - navodi se u poruci koju je sveštenik eparhije niške poslao jednom domaćinu, a koja je objavljena na stranici Udruženja potrošača "Efektiva".

Još je neverovatnija vest da je sveštenik u selu Kusadak kod Smederevske Palanke tražio za istu uslugu čak 2.000 dinara, pod izgovorom da je poskupelo gorivo.

Draško Đenović, verski analitičar, gostovao je na Kurir TV gde se dotakao ove teme i naveo da spasenje jeste besplatno, ali da hrišćanstvo košta.

- Želimo da nam sveštenik dođe u kuću, ali taj sveštenik mora od nečega da živi. Mora da dođe kolima, a gorivo je poskupelo. Volimo da imamo lepe crkve i hramove. Da li znate da crkve plaćaju industrijsku struju i vodu. Zamena krova na bilo kom pravoslavnom hramu meri se na desetinama hiljada evra. To se skuplja od onih koji dolaze u crkvu. Republika Srbija je sekularna država i niko nije u obavezi da ide u crkvu, niti da crkvi daje. Ali isto tako se smatra da svi oni koji koriste crkvene usluge, takođe pokrivaju određene troškove. To znači da mi možemo da imamo sahranu i bez sveštenika, ona nije obavezna - rekao je verski analitičar.

Foto: Youtube PrintScreen/N1

 

- Tarifa uglavnom postoji za one koji ne idu redovno u crkvu. Oni koji redovno idu u crkvu oni redovno daju crkvi i sveštenici njima i ne kažu tarifu, već ko koliko da. Jer se smatra da oni u toku godine prilože određena sredstva. Tarifa obično postoje za one koji se sete crkve samo zbog krštenja, sahrana ili kolača, a u svim ostalim prilikama izbegavaju crkvu u širokom luku - rekao je verski analitičar za Kurir TV.

- Ako nekome nije skupo da plati slavu od 50 do 60 hiljada dinara, a pritom mu je skup sveštenik od 800 dinara, pitanje je da li uopšte treba da zove sveštenika? Već je bolje da napravi žurku kod kuće, a ne da je zove krsna slava jer se svakako u tim porodicama ne spominje svetac koji se proslavlja, već su tu da se okupe kao familija i da se pojede, popije i posle zapeva. Pa da se posle toga kaže "eto ja sam veliki pravoslavac" - istakao je verski analitičar.

 

Ostavite komentar