Priče > Društvo

GRIP, infekcije i KORONA pune DOMOVE ZDRAVLJA - VRTIĆI desetkovani, svako treće bolesno DETE ima UPALU UHA

Iako većina pacijenta zbog simptoma veruje da je zaraženo Kovidom 19, testovi uglavnom budu negativni

Autor: Katarina Milanović

24/01/2023 > 19:53

podeli vest:

GRIP, infekcije i KORONA pune DOMOVE ZDRAVLJA - VRTIĆI desetkovani, svako treće bolesno DETE ima UPALU UHA
Foto: Pexels.com


Čekaonice domova zdravlja širom Srbije krcate su pacijentima, odraslih i dece, koji se uglavnom žale na povišenu temperaturu, malaksalost i kašalj.

Iako nakon dve godine pandemije, kada dobiju ove simptome mahom svi prvo pomisle na korona virus, testovi uglavnom budu negativni.

Lekari tvrde da je mnogo veći broj onih koji su oboleli od gripa nego od kovida-19, a vladaju i respiratorne infekcije sa veoma sličnim simptomima. 

Da stvar bude gora, doktori upozoravaju da je ovo samo najava za ono što će da nas zadesi krajem januara i početkom februara, kada se očekuje najveći broj inficiranih.

U svakodnevnim razgovorima često se može čuti recenica "Ma svi su živi bolesni", a da situacija nije ni malo naivna govori i podatak da je do sada registrovano čak 9.486 slučајеvа оbоljеnjа sličnih gripu. Pored toga, svakog dana imamo između 500 i 1.000 novootkrivenih slučajeva korona virusa.

Direktor Doma zdravlja Savski venac dr Zoran Bekić potvrdio je da se u proteklom periodu lekarima javio veliki broj pacijenata.

- Pacijenti dolaze u naše respiratorne ambulante i taj pritisak nije mali. U toku dana imamo od 80 do 100 prvih pregleda, dakle pacijenata koji se prvi put dolaze kod doktora. Od tog broja oko 20 odsto su kovid pozitivni pacijenti, a svi ostali imaju infekcije slične gripu - kaže on za K1info.rs.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

dr Zoran Bekić

Dr Bekić ističe da pacijenti imaju različite kliničke slike. 

- Ukoliko su tegobe nastale naglo, recimo dođe nam pacijent i kažu da je odjednom dobio temperaturu 39 posumnjamo odmah na grip, jer je to karakteristično za njega. A ukoliko su simptomi blagi pa se pogoršavaju uglavnom je reč o kovidu - objasnio je on i dodao:

- Ima puno pacijenata, i upravo zbog ovoga mi uvek apelujemo na građane da se već od 1. oktobra vakcinišu protiv gripa. Pogotovu stariji i ljudi sa hroničnim bolestima, kod kojih je klinička slika teža. Naravno, vakcinacija protiv korone je i dalje preporuka.

I deca na udaru virusa

Pedijatar dr Saša Milićević kaže da ni deca nisu pošteđena.

- Vrtići i škole su desetkovani. Mnogo dece je bolesno i dolazi kod lekara. Dominantne su respiratorne infekcije, a simptomi su kašalj, malaksalost, povišena temperatura, a neretko se razvija i upala uha. BukvalnO svako treće dete reaguje kada im pipnemo uši. Ima i korone, ali u mnogo manjem obimu, a i kada je dobiju deca mnogo bolje podnose ovaj virus od odraslih - ističe on.

Foto: Freepik.com

 

Od gripa, kaže dr Milićević, najčešće obolevaju adolescenti.

- Dođu ubeđeni da imaju koronu, ali je test negativan. To je uglavnom grip, koji potpuno slomi čoveka. Simptomi su nagla i visoka temperatura, bol u rukama i nogama, glavobolja, a često dođe i do upale sinusa. Nažalost, upala pluća kod gripa nije retkost, zbog čega je preko potrebno striktno mirovanje - savetuje pedijatar.

Pored ovih boelsti, upozorava on, među decom vladaju i šarlah, varičele i stomačni virusi koji su zbog visokih temperatura opstali mnogo duže nego prethodnih godina.

Kako razlikovati grip i koronu?

Omikron soj, koji je dominantan u Srbiji daje lakšu kliničku sliku, a simptomi se obično javljaju polako jedan za drugim. Neki od najčešćih simptoma su kašalj, bolovi u grlu, glavobolja, temperatura, umor, bolovi u mišićima i zglobovima...

Kod nekih pacijenata i dalje je prisutno gubljenje čula mirisa i ukusa, što je veoma specifično i jedan je od najčešćih alarma da ste zaraženi koronom. Takođe, može doći i do povraćanja i dijareje. 

Za razliku od ranijih sojeva, sada je karakteristično da simptomi pojavljuju i dva dana nakon zaražavanja, a period inkubacije je najčešće do pet dana.

Sa druge strane, grip dolazi iznenada. Jedan od najčešćih simptoma je takođe povišena temperatura, ali, uglavnom visoka.

Takođe, oboleli može imati i glavobolju, kašalj, a nije retka situacija ni da dođe do upale pluća. Grip obično počinje kašljem dok kovid češće počinje temperaturom. Period inkubacije kod gripa traje uglavnom jedan do četiri dana nakon zaražavanja.

 

 

 

Ostavite komentar