Priče > Društvo

Država UBRZALA PROCES: Do sada 77 novopečenih MAMA dobilo NOVAC za KUPOVINU STANA ili kuće

U prvih sedam meseci doneto 38 rešenja, a od 25. novembra do kraja godine tj. za nešto više od mesec dana čak 39

Izvor: K1info/Tanjug

24/01/2023 > 12:31

podeli vest:

Država UBRZALA PROCES: Do sada 77 novopečenih MAMA dobilo NOVAC za KUPOVINU STANA ili kuće
Foto: Unsplash.com


Do sada je čak 77 novopečenih mama dobilo subvenciju države za izgradnju ili kupovinu stana.

U Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja stiglo je 295 zahteva za dobijanje subvencija, a, podsećanja radi, na ovu pogodnost pravo imaju sve žene koje su se porodile od 1. januara 2022. godine ukoliko ispunjavaju propisane uslove.

Ukupno su odbijena 32 zahteva, dok su ostali u fazi obrade.

U ministarstvu navode da je razlog za odbijanje zahteva u najvećem broju slučajeva bilo to što su majke zaključile predugovore pre rođenja deteta, odnosno pre osnova za sticanje ovog prava. Među razlozima za odbijanje zahteva bila je i činjenica da je na predmetnoj nepokretnosti za koju se podnosi zahtev bio upisan teret.

Osnivanjem nove komisije za dodelu sredstava za izgradnju i učešće u kupovini, 25. novembra, ubrzana je obrada zahteva što pokazuju i podaci ministarstva prema kojima je od marta do kraja oktobra, dakle za oko sedam meseci, doneto 38 rešenja, vrednih 453.206 evra, a od 25. novembra do kraja godine tj. za nešto više od mesec dana 39 rešenja, gde su odobrena sredstva iznosila 501.262 evra.

Foto: Freepik.com

 

U ministarstvu navode da je lane na ime ostvarivanja prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini ili kupovini stana po osnovu rođenja deteta, isplaćen novac za 34 porodilje koje su ispunile uslove.

Isplaćeno im je 445.911 evra, odnosno 52.311.003 dinara. Najniža isplata iznosila je 6.700 evra, a najveća 20.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti.

Podsetimo, uslovi su da ni jedan od partnera nema u svom vlasništvu nekretninu, kao i da su plate oba partnera ispod državnog proseka, koja je sad oko 70.900 dinara. Novac može da se dobije za izgradnju kuće u visini od 20 odsto vrednosti radova, kao i za kupovinu stana ili kuće, a tada se dobija 20 odsto vrednosti nepokretnosti.

 

 

 

Ostavite komentar