Priče > Društvo

Lim ne prestaje da DIVLJA, evakuisane CELE PORODICE, muške glave se vraćaju da SPASU ŠTA SE SPASTI MOŽE

U Brodarevu se radi na nasipima od srede. Pakuju vreće i mole Boga da ne bude novih padavina

Izvor: K1info/RINA

20/01/2023 > 07:01

podeli vest:

Lim ne prestaje da DIVLJA, evakuisane CELE PORODICE, muške glave se vraćaju da SPASU ŠTA SE SPASTI MOŽE
Foto: Tanjug/Dragan Nikolić


Sead Gojak iz prijepoljskog sela Zalug ponovo je proveo neprospavanu noć. Nalet vodene bujice nisu smeli da čekaju u kući, pa su morali da napuste svoj dom. To se pokazalo kao spasonosna odluka, jer je voda poplavila njihove dve porodične kuće i pomoćne objekte.

- Treći put za dva meseca moram da spašavam svoju imovinu. Evakuisao sam porodicu i preselio ih kod brata. Spasavao sam automobile, traktore i živinu koji su se našli pred naletom bujice. Svaki put se isto dešava, kada naraste Lim mi ne možemo prići kući - rekao je Gojak za RINU.

Usled obilnih padavina vodostaj Lima je u stalnom porastu, a na Štabu za vanredne situacije opštine Prijepolje, doneta je odluka da se na teritoriji cele opštine uvede vanredna situacija usled naglog porasta vodostaja reke Lim.

- Došlo je do izlivanja u Brodarevu i naselju Zalug, na uobičajenim neuralgičnim tačkama. Štab za vanredne situacije je u stalnom zasedanju i doneli smo odluku da se zatvore svi kafići na obali Lima, takođe zabranjen je prelaz preko visećeg mosta u Prijepolju - kazao je Vladimir Babić.

Obilne padavine izazvale su i brojne odrone na putu ka graničnom prelazu Gostun. U brodarevskom naselju Jalija iseljena su dva domaćinstva, a jedno domaćinstvo u naselju Grahovište.

- Pripadnici Sektora za vanredne situacije prisutni su u Brodarevu od srede. Sve vreme pravimo nasipe i brane od džakova. Građani su maksimalno izašli u pomoć i ti nasipi su donekle usporili divljanje Lima, ali ako kiša nastavi ovim tempom da pada ili u Crnoj Gori i kod nas, te brane neće uspeti da zaustave vodu. Trenutno je ugroženo više od 20 domaćinstava. Potopljeno je i dečje igralište u Jaliji. Činimo sve što je u našoj mogućnosti, ali bojimo se da će priroda biti jača - kazao je Armin Mujezinović, član Opštinskog veća opštine Prijepolje iz Brodareva.

 

Ostavite komentar