Priče > Društvo

Da li zbog ZDRAVLJA, ili zbog ŠTOSA - zašto se radi KOREKCIJA NOSA?

Zarad izgleda pojedinci su spremni da se podvrgnu veoma neprijatnim hirurškim korekcijama, a nekada je to zaista neophodno

Autor: K1info/stetoskop.info

16/01/2023 > 22:59

podeli vest:

Da li zbog ZDRAVLJA, ili zbog ŠTOSA - zašto se radi KOREKCIJA NOSA?
Foto: Unsplash.com


Estetska korekcija nosa je često izvođena procedura u plastičnoj hirurgiji, koja može da se koristi za ispravljanje oblika i veličine nosa, za uklanjanje nazalnih polipa ili ožiljaka, za smanjenje izbočina, za sužavanje mosta i nozdrva. Može se izvoditi i kod odraslih i kod dece.

Namenjena je uklanjaju nedostataka ili vraćanju simetrije na nosu, kako bi celokupan izgled lica bio podmlađeniji, srazmerniji i lepši. Postoji nekoliko načina koji efikasno mogu da utiču na pobojšanje izgleda nosa.

Šta je korektivna rinoplastika nosa?

To je hirurška procedura kojom se preoblikuje nos. Može da ispravi širok spektar problema, uključujući poteškoće sa disanjem, asimetriju lica ili estetske nesavršenosti.

Rinoplastika je najčešća operacija u plastičnoj hirurgiji lica i pomoću nje trajno se može promeniti izgled nosa.

Najčešća indikacija za rinoplastiku je nezadovoljstvo izgledom nosa, kako sa estetske, tako i sa funkcionalne tačke gledišta:

1. Funkcionalna rinoplastika se koristi za poboljšanje disanja i smanjenje hrkanja kod pacijenata sa apnejom u snu.

2. Esteska rinoplastika se koristi za poboljšanje izgleda nosa. Vrh nosa može biti podignut ili spušten, sužen ili proširen i može imati ženstveniji ili muževniji izgled. Korekcija je često neophodna zbog traume, urođenih mana ili prethodne operacije.

Foto: Unsplash.com

 

Rinoplastika je preporučljiva osobama koje imaju problema sa disanjem i pate od devijacije nosa. Takođe, i osobe koje nisu zadovoljne veličinom ili oblikom nosa, mogu da se podvrgnu ovoj proceduri, u cilju da imaju lepši i srazmerniji nos.

Korektivna rinoplastika je hirurški metod. Podrazumeva hirurško preoblikovanje strukture hrskavice i kostiju u nosu, kako bi se dobio što bolji oblik.

Cilj rinoplastike je stvaranje nosa prirodnog izgleda koji odgovara strukturi lica, uspostavljanje ravnoteže i stvaranje privlačnijeg profila. Postupak se može obaviti na jednoj ili na obe strane nosa. Rinoplastika, ili preoblikovanje nosa, može poboljšati izgled i funkciju nosa.

Ova operacija može da reši različite probleme kao što su:

1. Nos je prevelik ili u nesrazmeri sa drugim crtama lica;

2. Nozdrve su previše široke ili uske;

3. Grba na mostu nosa;

4. Kvrga na vrhu nosa;

5. Uvećani vrh nosa (antrostomija);

6. Raširene nozdrve.

Foto: Unsplash.com

 

Korekcija nosa se ne preporučuje pacijentima koji su mlađi od 18. godina, jer se u tom periodu završava formiranje strukture nosa. U slučaju deformacija i otežanog disanja, lekar će odrediti da li se operacija može izvesti pre navršenih godina ili će se pacijent podvrći septoplastici.

Šta je septoplastika?

Septoplastika je hirurški zahvat koji podrazumeva korigovanje nosne pregrade. Može se uraditi u bilo kom uzrastu, ali se najčešće radi kod adolescenata koji imaju problema sa nosom zbog prevelikog rasta ili traume.

Cilj septoplastike je ispravljanje problema kao što su:

1. Devijacija nosne pregrade (nepravilna nazalna pregrada);

2. Začepljenje nosa;

3. Krvarenje iz nosa;

4. Hronična nazalna kongestija.

Procedura može biti potrebna i ako dođe do ponovnog pojavljivanja ravnog nosa nakon rinoplastike, ako se ponavljaju respiratorne infekcije ili ako je pacijent ranije imao operaciju nosa i sada primetio da nešto nije u redu.

Foto: Pixabay.com

 

Septoplastika podrazumeva uklanjanje grbe sa sredine nosa i ispravljanje svih nepravilnosti kako bi se postigla bolja nazalna simetrija, posebno kada se gleda odozgo. Hirurg radi između dva mala reza napravljena unutar nozdrva (endonazalna tehnika) ili koristi jedan veći spoljašnji rez ispred kolumele (otvoreni pristup).

Tokom operacije septoplastike, hirurg će ukloniti sve upaljeno tkivo i ispraviti hrskavicu. Hirurg će zatim zašiti hrskavicu nazad u položaj koristeći rastvorljive šavove koji se kasnije uklanjaju.

Šta je korekcija nosa hijaluronskim filerima?

Hijaluronski fileri se koriste za mnoge kozmetičke korekcije uključujući korekciju nosa. Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja se nalazi u našim telima koja deluje kao odličan materijal za punjenje jer je biokompatibilna (bezbedna za organizam), ima odličnu kompatibilnost tkiva i ne migrira.

Ova procedura uključuje ubrizgavanje punila hijaluronske kiseline u određena područja nosa, što može promeniti oblik nozdrva i pružiti prirodniji rezultat.

Tretman traje do pola sata i radi se u lokalnoj anesteziji. Cilj je da se stvori prefinjeniji vrh nosa sa poboljšanom simetrijom, profilom i projekcijom smanjenjem dorzalne grbe i sužavanjem dorzalne baze uz održavanje prirodnih kontura nosa.

Foto: Pixabay.com

 

Korekcija nosa se može obaviti iz različitih razloga, na primer, da bi se vratio izgled koji je estetski neprijatan zbog urođenih ili stečenih deformiteta koji utiču na nosnu oblast (kao što je sedlasti nos, teška trauma) ili telesnih dismorfnih poremećaja.

Uz hirurške i savremene, neinvazivne procedure, moguće je izgled nosa dovesti do savršenstva i dostići maksimalnu funkcionalnost nosnih kanala.

 

Ostavite komentar