Priče > Društvo

K1info ISTRAŽUJE: Da li DECA uopšte smeju da idu u LOV?

Svi koji idu u lov moraju da imaju lovnu dozvolu i lovnu kartu, a to se - ne izdaje deci

Autor: Katarina Milanović

12/01/2023 > 14:55

podeli vest:

K1info ISTRAŽUJE: Da li DECA uopšte smeju da idu u LOV?
Foto: Shutterstock


Srbiju je pre nekoliko dana potresla vest da je u Pirotu dečak (13) upucan dok je bio sa ocem u lovu.

On je pogođen iz lovačke puške sa pet metaka, a s obzirom na to da je zadobio teške povrede lekari su morali da ga reanimiraju i operišu.

Ova nesreća "otvorila" je mnoga pitanja, a najvažnije je - da li deca smeju da idu u lov.

K1info.rs istraživao je da li je mališanima mesto među nišanima lovačkih puški, koliko je lov opasan i ko je odgovoran u konkretnom slučaju.

Advokat Nenad Cvjetićanin koji već 5 godina zastupa Lovački savez Srbije kaže da deca nikako ne bi smela u lov.

- Maloletnici ne mogu biti ni lovci, niti ići kao pratnja u lov. Svi koji idu u lov moraju imati lovnu dozvolu i lovnu kartu, a one se ne izdaju deci. Međutim, nije retka situacija da otac ili deda povedu sina ili unuka u lov. To svakako ne dozvoljavaju korisnici lovišta, ali bi i sama grupa lovaca trebala da odbije polazak, ukoliko uoči da se maloletnik priključio lovu - objašnjava on.

Foto: Unsplash.com

 

Kako ističe, u Srbiji postoji 85.000 redovnih lovaca i 120.000 onih koji idu u lov povremeno.

- U Srbiji postoji oko 260 registrovanih lovišta, kojima upravljaju korisnici lovišta. To su udruženja građana kojima nadležno ministarstvo na konkursu dodeljuje lovište na korišćenje. Kada u lov kreće grupa lovaca, uvek postoji i vođa grupe, koji je trebao odreagovati u konkretnoj situaciji. On vodi računa da se lovci ne razdvajaju kako ne bi došlo do toga da zapucaju jedni na druge, jer su lovišta često nepregledna. Problem sa decom je upravo disciplina, jer se oni iz neznanja mogu odvojiti od grupe kada najčešće dolazi do nesrećnog slučaja- jasan je naš sagovornik.

Cvjetićanin za K1info.rs kaže da, prema statistikama, smrtni slučajevi u lovu nisu česti, s obzirom na broj lovaca, odnosno desi se jedan slučaj na nekoliko godina.

- A da se 1-2 puta godišnje dogodi ranjavanje vatrenim oružjem u lovu. Lovci uz članarinu plaćaju i osiguranje za slučaj da dođe do povrede ili smrtnog slučaja, što znači da su osigurani. Međutim, ponavljam, dete nije niti može da bude osigurano jer prema našim pravilima ono ne može u lov - naglašava naš sagovornik.

Ostavite komentar