Priče > Društvo

A JE L' MOŽE TO TAKO? Predsednik UO RTS ima pesmu na festivalu koji organizuje Javni servis

Ne ograničavamo učešće nikome, pa ni talentovanim ljudima iz RTS-a ili organa uprave naše kuće, kaže Duška Vučinić

Izvor: K1info

10/01/2023 > 14:31

podeli vest:

A JE L' MOŽE TO TAKO? Predsednik UO RTS ima pesmu na festivalu koji organizuje Javni servis
Foto: eurovisionworld.com/youtube printscreen


Osim ako ne postoje dve osobe s imenom i prezimenom Branislav Klanšček, koje su pritom autori i kompozitori, na Javnom servisu desio se presedan kakav se retko sreće i očigledan sukobu interesa.

Naime, Branislav Klanšček, predsednik Upravnog odbora RTS autor je jedne od pesama koja učestvuje na takmičenju za odlazak na Evroviziju, koje organizuje Radio-televizija Srbije?! Za tako nešto, barem do sada,  nismo čuli... 

Informacije do kojih se može doći istraživanjem biografije osobe ovog imena i prezimena pokazuju da je skoro sasvim izvesno da je to isti čovek. Naime, u zvaničnoj biografiji Branislava Klanščeka stoji da je "kao autor pesama učestvovao na brojnim muzičkim festivalima kao što su festival u Vrnjačkoj banji, Zagrebački festival, festival Sunčane skale, Melodije hrvatskog Jadrana, Splitski festival i drugi. Klanšček je i član SOKOJ-a".

S jedne strane, razumljivo je da neko ko se bavi muzikom ima želju da učestvuje na festivalima, ali je s druge strane, s obzirom na njegovu funkciju, nešto ovakvo u najmanju ruku nepromišljeno, 

Ovoj situaciji nije mogao da se načudi ni Dimitrije Vojnov, glumac, scenarista i dramaturg, koji se tim povodom oglasio na Facebooku.

- Mora da se prizna da je ova situacija sa Branislavom Klanščekom, pop stvaraocem u pokušaju, čije ime se pojavljuje među autorima izabranih pesama ua završnu selekciju RTS-a koju će slati na Evroviziju, jedna od unikatnih bizarnosti. Naravno, možda postoje dva Branka Klanščeka koji se bave pop muzikom, to treba da utvrdimo, ali ako je zaista to onaj za koga mislimo da jeste - predsednik Upravnog odbora RTS-a, onda se postavlja pitanje u kojoj meri je ispao glup - napisao je Vojnov i dodao:

- Razlog da mislim da jeste isti čovek kaže njegova biografija u kojoj se navodi "Kao autor pesama učestvovao je na brojnim muzičkim festivalima, kao što su Festival u Vrnjačkoj Banji,  Zagrebački festival... Ako je poslao pesmu, i prosto prošao dalje, to je prilično bahato i glupo. Ali, ako je poslao pesmu, a onda je oni koji imaju problem s njim namerno progurali da bi ga osramotili i napravili budalom, to je zaista jedan novi nivo - napisao je između ostalog Vojnov.

Duška Vučinić: Ne ograničavamo učešće talentovanim ljudima

Foto: ATA Images

 

- Pravilnik o izboru komppzicija na Pesmi za Evroviziju ne ograničava učešće nikome, pa ni talentovanim ljudima iz RTS-a ili organa uprave naše kuće - rekla je za K1Info Duška Vučinić, šefica pres službe Javnog servisa Srbije, 

Na kraju kraljeva, možda i jeste sve po pravilima. Moral je već nešto sasviom drugo.

Da podsetimo, kako je otkrila Olivera Kovačević, urednica zabavnog programa RTS, predstavnike Srbije biraćemo 1, 2. i 4. marta, kada će se održati "Pesma za Evroviziju".

Ostavite komentar