Priče > Društvo

MAGDALENA je jedina DAMA za volanom TERETNJAKA, svi su gledali SAMO U NJU

Ovaj običaj od kog se ne odustaje godinama unazad okupio je i veliki broj građana na Gradskom trgu

Izvor: K1info/RINA

07/01/2023 > 19:00

podeli vest:

MAGDALENA je jedina DAMA za volanom TERETNJAKA, svi su gledali SAMO U NJU
Foto: RINA


Tradicionalna, a spektakularna kolona u kojoj su se našli kamioni, traktori, automobili i motori i ovog Božića prošla je kroz glavne gradske ulice u Čačku.

Ovaj običaj od kog se ne odustaje godinama unazad okupio je i veliki broj građana na Gradskom trgu. Sunčano vreme i visoke temperature učinili su ovaj veliki praznik još lepšim.

- Osećaj je zaista fenomenalan, a atmosfera praznična. Božić je jedan od najvažnijih dana u godini i zato mora biti drugačiji od ostalih. Svi su nasmejani, dobro raspoloženi. Ovo je svakako nešto što mora da se doživi - kaže za RINU jedan od vozača.

Po broju teretnjaka koji su zatrubili centrom grada na Moravi svako ko je imao kamion izgleda da ga je danas "isterao" napolje.

Najviše pažnje u toj nesvakidašnjoj koloni privukla je mlada Čačanka, Magdalena Pavlović (23), koja se kao jedina pripadnica lepšeg pola danas našla za volanom masivnog četverotočkaša.

- Pre pet godina osnovali smo porodičnu firmu u kojoj radimo otac, majka, brat i ja. Vozačku dozvolu sam dobila pre šest godina i od samog početka vozim teretnjake. Najudaljenija tačka dokle sam vozila je Portugal. Svake godine izlazimo sa par svojih vozila na tradicionalnu Božićnu vožnju u Čačku i čitav taj događaj je zaista neverovatan - kaže Magdalena koja osim što radi u prodičnoj firmi studira čak dva fakulteta.

Božićna vožnja je stari srpski običaj koji se praktikuje od davnina. Žitelji zapadne Srbije uvek su se okupljali na trgovima u gradovima i varošicama, kako bi proslavili veliki hrišćanski praznik. Nekada su u koloni išli fijakeri i konji, ali iako su se vremena i prevozna sredstva promenila - poenta je ostala ista.

- Ta tradicija se očuvala, pa meštani i dalje imaju običaj da se nađu, provozaju i u skladu sa narodnim verovanjem otpočnu neki posao baš na ovaj dan. Svako dođe sa čim ima, traktor, konji, motor, pa čak i sa kosačicom. U našem narodu godina se računa od Božića do Božića i verovanje je da kakav nam bude taj dan, takva će biti i cela godina i prave se planovi za sledeću godinu - rekao je za Dragiša Gavrilović iz Čačka.

 

 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar