Priče > Društvo

DOKLE VIŠE?! Novi soj koronavirusa NAJZARAZNIJI DO SADA, širi se svetom VELIKOM BRZINOM

Domaći stručnjaci kažu da nema razloga za zabrinutost, ali da su potrebni oprez i ozbiljnost

Izvor: K1info/Tanjug

05/01/2023 > 18:01

podeli vest:

DOKLE VIŠE?! Novi soj koronavirusa NAJZARAZNIJI DO SADA, širi se svetom VELIKOM BRZINOM
Foto: Freepik.com


Eksplozivna, nova varijanta korona virusa XBB.1.5 širi se svetom velikom brzinom, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije to je najzarazniji soj otkriven od početka pandemije.

Zasad se zna da je novi soj, poznat i kao kraken (mitska džinovska hobotnica kod starih Nordijaca), otkriven u najmanje 29 zemalja, nakon što se prvi put pojavio u Njujorku 22. oktobra.

Nakon pojavljivanja krakena, došlo je do velikog povećanja broja obolelih, što je prvo ubrzavanje te jačine, još od pojave omikrona prošle zime. Iako je vrlo zarazan, eksperti navode da je soj zapravo "rođak" omikrona i da je relativno blag kao i prethodnik.

Zdravstvenim radnicima u Velikoj Britaniji je rečeno da moraju da nose masku, da rade od kuće kad mogu i da drže socijalnu distancu, što ostavlja Britanski zdravstveni sistem u "riziku od kolapsa".

Istraživanjem se došlo do podatka da je soj nastao spajanjem podsojeva BA.2.10.1. i BA.2.75 i da čini 75 odsto slučajeva u najviše pogođenim delovima SAD. Podaci eksperta iz Melburna Majka Honija pokaziju da je 28 slučajeva zabeleženo u Velikoj Britaniji, od toga 24 u Engleskoj, dva u Velsu i po jedan u Severnoj Irskoj i Škotskoj.

Vodeći nemački zdravstveni zvaničnici izrazili su danas zabrinutost zbog novog soja, a u Nemačkoj je dosad zabeležen jedan slučaj.
Ministar zdravlja te zemlje Karl Loterbah rekao je da se "nada da će zemlja pregurati zimu, pre nego što se taj soj proširi među ljudima".

Foto: Pixabay

 
Oprez i ozbiljnost

Epidemiolog Branislav Tiodorović smatra da nema razloga za zabrinutost zbog pojave novog soja virusa korona, ali da su potrebni oprez i ozbiljnost. 

Tiodorović je rekao da je taj novi soj stigao preko Australije i SAD, i do Velike Britanije, a verovatno i do ostatka Evrope, kao i da se dešava nešto što su stručnjaci predvideli, kako u Kini tako u svetu. 

- Kinezi su imali "strategiju nulta tolerancije, koja je bila vrlo oštra i stroga i davala vrlo značajne efekte u suzbijanju ove bolesti. Popuštanjem tih mera, na pritisak javnosti, što je bila posledica poboljšanja ukupne situacije u Kini, pa i u svetu – pojavio se verovatno novi soj, tj. inovirani soj - rekao je Tiodorović. 

On ističe da novi soj zaražava jedan deo stanovništva u Kini, ali i da je to zemlja sa ogromnim brojem stanovnika i to što se sada pojavljuje, odgovara tom broju stanovnika. 

- Nema razloga za zabrinutost u smislu panike, jer svi naši pokazatelji govore prema broju obolelih i nažalost još uvek umrlih, taj broj se povećava lagano, ali pogađa pre svega one koji imaju komorbiditete, teške hronične bolesnike koji nisu potpuno vakcinisani ili su nevakcinisani - rekao je Tiodorović za RTS i dodao da je potrebno individualno se pridržavati svih mera zaštite.
- Svi smo se radovali suncu i tim lepim danima, ali to virusima odgovora, oni su se lakše širili i ljudi su više komunicirali.

Foto: Tanjug/AP

 

Popuštanje mera u Kini i otvaranje te zemlje, ocenio je Tiodorović, može se odraziti i na nas u smislu pojave novih podsojeva omikrona. 

- Nadamo se da neće biti nekog novog, drugog tipa ili soja, što bi trebalo da da možda povratak na određene mere u smislu opreza, ali ne lokdaun i neko zatvaranje. U svakom slučaju, idemo prema proleću, do proleća to će biti endemska bolest kao što je grip. Uznemirenost Svetske zdravstvene organizacije zbog situacije u Kini je normalna jer je upravo u toj zemlji sve i počelo. Sigurno da te mere koje su oni odjednom tako ublažili prema svom stanovništvu imaju odraza, jer Kina komunicira sa celim svetom vrlo intenzivno i to je ono što je SZO, SAD, pa i EU nateralo da počnu da razmišljaju o nekim merama - navodi Tiodorović i dodaje da su već predviđene kontrole u nekim zemljama.

 


 

 

Ostavite komentar