Priče > Društvo

Ekološka BOMBA usred Srbije samo što NE PUKNE: Više od 10.000 KUBIKA SMEĆA zagušilo reku Lim

Đubre su nanele poplave stigle iz Crne Gore, a postavljene lančanice za sada uspevaju da spreče da smeće stigne do hidrocentrale Potpeć

Izvor: K1info/RINA

03/01/2023 > 21:13

podeli vest:

Ekološka BOMBA usred Srbije samo što NE PUKNE: Više od 10.000 KUBIKA SMEĆA zagušilo reku Lim
Foto: RINA


Nova godina, a stara i izgleda nikad završena priča. Na desetine hiljada kubika smeća ponovo je preplavilo reku Lim, a najkritičnija tačka svakako je Potpećko jezero.

Postavljene lančanice štite koliko mogu, a pripadnici Ekološkog udruženja Jastreb odmah nakon praznika, nastavljaju sa akcijom čišćenja.

- Smeće koje je dospelo do brane je očišćeno, i sada se sija. Uklanjanje otpada kod same lančanice nastavljamo odmah nakon praznika. Sve je odveženo u Regionalnu deponiju Duboko, nakon čega su nam vraćena stabla koje smo prosledili kotlarnici na drvnu sečku i time dobili višestruke uštede. Sa prvim lepim danima teške mašine koje čekaju na obalama Lima spremne su da nastave uklanjanje i vrate sjaj najlepšoj reci u nekadašnjoj Jugoslaviji - rekao je Siniša Laković.

Foto: RINA

 

Postavljene lančanice su uspele da zadrže oko 10.000 kubika smeća koje se trenutno nalaze na reci, a koje su nanele bujične poplave koje su stigle iz Crne Gore, i spreči da svo smeće dođe do hidrocentrale Potpeć, i nastavi dalje ka Bosni i Hercegovini.

Tokom poplavnog talasa do reke Lim stigne oko 15 hiljada kubnih metara đubreta, sastavljenog od plastike i pet ambalaže, raznih metala, kućnih aparata i uređaja do značajnih količina drvne mase.

Foto: RINA

 

Direktor Limskih hidrocentrala Predrag Šaponjić ranije je izjavio da se otpad nekada zadržavao na samoj brani hidroelektrane.

- Sada, neka tri kilometra iznad same brane imamo lančanicu koja je zadržala to smeće. Mislim da je ovo međudržavni problem, jer veći deo otpada dolazi iz Republike Crne Gore - rekao je on jednom prilikom.

 

 

 

Ostavite komentar