Priče > Društvo

Kakve MLADE Srbija ima: Dodeljene Nacionalne stipendije NAJTALENTOVANIJIM NAUČNICAMA

Dobile su po pet hiljada evra, namenjene realizaciji njihovih značajnih naučnih istraživanja

Izvor: K1info

28/12/2022 > 18:04

podeli vest:

Kakve MLADE Srbija ima: Dodeljene Nacionalne stipendije NAJTALENTOVANIJIM NAUČNICAMA
Foto: L’Oréal PR/Željko Kovačević


Talentovane mlade naučnice dr Jovana Despotović, dr Tijana Milićević i dr Alena Stupar ovogodišnje dobitnice Nacionalnih stipendija u okviru renomiranog svetskog programa L’Oréal-UNESCO “Za žene u nauci”

Na svečanoj ceremoniji održanoj u Vladi Republike Srbije dodeljene su im stipendije u vrednosti od po pet hiljada evra, namenjene realizaciji njihovih značajnih naučnih istraživanja iz oblasti molekularne biologije, hemije životne sredine i tehnologije prehrambenih proizvoda.

Dodeli je prisustvovala i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija koja je istakla da joj je jako drago što je ova nagrada koja se dodeljuje od 2010. godine postala izuzetno važna i prestižna za naše naučnice.

- Ona predstavlja veliko ohrabrenje i podršku za niihov dalji angažman u nauci. Ono na šta kao zemlja možemo da budemo ponosni je, da za razliku od globalne statistike koja je pokazala da je samo 33 odsto žena u nauci, u Srbiji ta brojka ide i preko 60 odsto kada govorimo o naučnim institutima. To je pokazatelj i da država i društvo u Srbiji pružaju punu podršku ženama da se bave naukom - rekla je ona.

Foto: L’Oréal PR/Željko Kovačević

 

Fokus istraživanja Jovane Despotović je molekularna biologija karcinoma, a sve u cilju pronalaska novih biomarkera koji bi mogli da identifikuju pacijente koji bi imali koristi od primene određene terapije ili da predvide ishod bolesti.

Tijana Milićević se bavi ispitivanjem toksičnih i kancerogenih elemenata i jedinjenja (pesticida i ostalih dugotrajnih organskih zagađujućih supstanci) u uzorcima iz životne sredine i hrane, sa posebnim fokusom na procenu rizika po zdravlje ljudi i ispitivanje biodostupnosti i bioraspoloživosti ovih supstanci.

Alena Stupar istražuje primenu različitih savremenih ekstrakcionih tehnika, korišćenjem potpuno bezbednih “zelenih” rastvarača čime se značajno smanjuje upotreba organskih, često toksičnih rastvarača, negativan uticaj na životnu sredinu i povećava se selektivnost procesa ekstrakcije ciljnih jedinjenja.

 

 

 

Ostavite komentar