Priče > Društvo

DALEKO SMO mi od Španije: Slobodni MENSTRUALNI DANI bili bi SPAS ZA ŽENE, ali Srpkinje o tome mogu SAMO DA SANJAJU

Jedno od glavnih pitanja je - ko bi snosio troškove slobodnih dana

Autor: Mina Duduković

28/12/2022 > 14:55

podeli vest:

DALEKO SMO mi od Španije: Slobodni MENSTRUALNI DANI bili bi SPAS ZA ŽENE, ali Srpkinje o tome mogu SAMO DA SANJAJU
Foto: Unsplash.com


Da li su bolne menstruacije dovoljan razlog da žena izostane sa posla? U Španiji jeste - u Srbiji nije. 

Tako su španski poslanici prošle nedelje usvojili novi zakon, kojim se predviđa odsustvo sa posla tokom ciklusa, i to tokom tri dana. Dokument su usvojili poslanici u Donjem domu španskog parlamenta u prvom čitanju, sa 190 glasova za, 154 protiv i 5 uzdržanih. Sada se čeka Senat.

Ovakva šema, prva tog tipa u Evropi, podrazumeva da pripradnice lepšeg pola mogu tri dana mesečno, kada im baš i nije do posla, da provedu kako god žele dok se organizam ne vrati u normalu. To je tema o kojoj se ne priča toliko često, ili skoro uopšte, a Španija želi to da promeni.

Osim toga, PDV na sanitarne proizvode u ovoj zemlji će biti uklonjen, a obezbediće se javni fond za hormonske kontraceptive i pilulu "za dan posle".

Nešto slično je već na snazi u nekoliko azijskih zemalja, uključujući Južnu Koreju, Tajvan i Japan, a postavlja se pitanje da li će ovako nešto ikada ugledati svetlost dana u Srbiji.

Foto: Unsplash.com

 

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković kaže da je to što su Španci uveli zakon o odsustvu s posla zbog menstruacije human i civilizovan gest i da bi bilo dobro da se postoji i u našoj zemlji.

- Međutim, ukoliko bi žene dobijale tri dana odsustva svakog meseca poslodavci bi snosili ogroman teret koji oni ne bi mogli da podnesu. Jedini način da se na ovaj način podrže žene jeste da sve bude na teretu osiguranja. Zaposleni u Srbiji već imaju pravo na plaćeno odsustvo u ukupnom trajanju do pet radnih dana u toku kalendarske godine, u slučaju sklapanja braka, porođaja supruge, teže bolesti člana uže porodice, selidbe... - kaže Atanacković.

Ginekolog dr Mima Fazlagić kaže da ona podržava sva prava žena, ali da u ovom slučaju podršku treba dati samo onima kojima je ona stvarno potrebna.

Menstrualni ciklus je fiziološka stvar, deo normalnog funkcionisanja ženskog organizma. Ekstremno je mali procenat žena koje imaju neizdržive bolove koji traju jedan dan, a koje prate glavobolja i povraćanje. Pojedine žene moraju da primaju i injekcije tokom prvih dana menstruacije. Takve osobe svakako mogu da uzmu potvrdu kod lekara i opravdaju izostanak na poslu. Svakako je individualno i nije svakoj ženi isto - kaže Fazlagić, i dodaje da koliko je bolna menstruacija zavisi i od genetike. 

 

 

 

Ostavite komentar