Priče > Čuvarkuća

Finansijski ekspert savetuje: ŠTEDITE i pravite ŠTEK - rate KREDITA ĆE RASTI, a stabilizacija TEK ZA 2 GODINE

Budite disciplinovani oko trošenja novca, štedite na svemu jer nas čekaju teških i neizvesnih bar godinu i po dana, kaže Vladimir Đukanović

Izvor: K1info/kurir.rs

15/11/2022 > 07:40

podeli vest:

Finansijski ekspert savetuje: ŠTEDITE i pravite ŠTEK - rate KREDITA ĆE RASTI, a stabilizacija TEK ZA 2 GODINE
Foto: Shutterstock


Finansijski ekspert Vladimir Đukanović je govoreći o inflaciji u Americi koja je i dalje iznad osam odsto rekao da to nije dobra vest ni za koga. On je govorio i o tome koliko će ova ekonomska kriza trajati i kako će to uticati na običnog čoveka.

Osvrnuo se na neophodnost štednje u narednom periodu, rast cena hrane i poskupljenje kredita.

 

Govoreći o kućnom budžetu Đukanović kaže da je prvi budžetski ekspert koga je upoznao bila njegova majka.

- Ona je kad smo bili klinci imala svesku jednu u kojoj je uzela 31 stranicu i od svake napravila džepić u koji je stavljala pare za taj dan. Šta se tog dana ne potroši ide u štek. I mi smo dosta uspešno živeli na taj način. Moji roditelji su bili nastavnici fizičkog u osnovnoj školi. Poenta je da svoj životni standard prilagodiš novonastaloj situaciji. To su surove činjenice, moraš da smanjiš izlaske, moraš da smanjiš potrošnju. Jednostavno moraš da razmišljaš šta i kada kupuješ. Što kaže naš narod moraš da se stisneš. Dolaze takva vremena. Čarobne formule nema. Što si disciplinovaniji oko tog budžeta to ćeš lakše prebroditi ovaj period - rekao je Đukanović.

Foto: Youtube PrintScreen

 

Srbija je veliki proizvođač hrane

On napominje da Srbija neće umirati od gladi.

- Mi proizvodimo jako mnogo hrane. Vidi, danas svi uđemo u prodavnicu i hoćemo kilo ovoga, kilo onoga i kukamo kako je skupo. Izađi iz prodavnice, sedi u kola idi 50 kilometara u neko selo i tamo nabavi meso jeftijije. Tako se nekad radilo. Ali sada svi hoće da samo pređu ulicu uđe u prodavnicu, ili na pijacu i da onda još plati jeftino. To tako ne može. Žalimo se na trgovce, na maržu. Ljudi, niko ne radi džabe. Niko tebi neće usred Beograda da donese nešto na noge i da to bude jeftino - objasnio je Đukanović.

Rate kredita će neminovno rasti u narednim mesecima

Prema njegovim rečima neminovno je da će kamatne stope ići gore.Ako se već zadužujete kod banke tražite zajam sa fiksnom kamatnom stopom!

- Čim je ovolika inflacija kamatne stope će jako brzo doći do 10, 11 ili 12 posto. To će se desiti za nekih šest meseci, evenutalno do godinu dana. Neko je uzeo kredit 100.000 evra sa kamatom od 1,5 odsto. On za godinu dana treba da vrati 1.500 evra kamate što kad se podeli na 12 meseci nije mnogo. Ali zamisli kamata 12 odsto. To je onda 12.000 evra samo kamate. To je jednostavna matematika ali koju ljudi ne uzimaju u obzir kada pozajmljuju novac od banke. Zato sam svima govorio - tražite banku koja će vam dati fiksnu kamatnu stopu. Skuplje je to na početku ali je na duže staze bolje i sigurnije. Nema rizika. To ti je ta rata kredita od početka do kraja odtplate. Ali kada je varijabilna i vezana za euribor onda se ona menja - rekao je Đukanović.

Ističe da bankari moraju da imaju veću odgovornost prema ljudima koji dolaze po pozajmice.

Foto: Freepik.com

 

 

- Govorio sam im da ne mogu da guraju pred ljude samo ono što je trenutno jeftinije. Morate ljudima da predočite sve rizike - istakao je Đukanović.

Globalna recesija - nadolazeća opasnost

Đukanović savetuje da građani moraju da imaju neki štek novca jer, kako kaže, "ne znamo koliko će ovo geopolitičko čudo da traje".

- Od momenta kada sednu za pregovarački sto, što nije na vidiku, njima treba od 3 do 6 meseci da se dogovore. Ovaj rat utiče mnogo na globalnu ekonomiju i to niko nije očekivao. Niko nije očekivao da će ovaj sukob imati toliki efekat na globalnu ekonomiju. Setimo se ratova u Iraku, Siriji… ko je osetio taj rat? A ovaj rat (u Ukrajini) svi osećaju - od Volstrita i Kine, do Brazila i Rusije. Priča se o globalnoj recesiji. Ako BDP padne na globalnom nivou to će biti jako loše - kazao je Đukanović.

 

 

Da sutra postignu dogovor o prestanku rata, treba još 1,5 do dve godine da se vratimo u normalu

Na pitanje koliko će nam trebati da se oporavimo kada rat stane, on naglašava:

- Ponavljam njima treba od tri do šest meseci da se dogovore ako danas sednu za pregovarački sto. Posle toga treba nam još jedno godinu dana da se oporavimo. Dakle računajte na minimum dve godine sve ukupno - naglašava Đukanović.

 

 

Ostavite komentar