Priče > Čuvarkuća

Nova velika INTERNET PREVARA u Srbiji: Jednim klikom možete DA IZGUBITE NOVAC

Najčešća fišing internet prevare ima za cilj da se prevarom dođe do korisnikovih poverljivih podataka koji služe za potvrdu identiteta

Izvor: K1info

02/11/2022 > 12:54

podeli vest:

Nova velika INTERNET PREVARA u Srbiji: Jednim klikom možete DA IZGUBITE  NOVAC
Foto: Shutterstock


Svake godine, sajber-kriminalci "promovišu" nove tehnike i taktike osmišljene tako da prevare potencijalne žrtve. 

Svi smo svesni da je razvoj interneta doneo brojne pogodnosti poput online kupovine, e-bankinga i interakcije sa ljudima, ali je istovremeno doneo i ogroman rizik da budemo prevareni, upozorava "Banca Intesa". 

Najčešća fišing (phishing) internet prevare ima za cilj da se prevarom dođe do korisnikovih poverljivih podataka koji služe za potvrdu identiteta. To uključuje krađu lozinki, brojeva kreditnih kartica, podataka o bankovnom nalogu i druge poverljive podatke. 

Foto: K1 info

 

- Budite obazrivi ukoliko Vam je nepoznata imejl adresa pošiljaoca i ne odgovarajte na sumnjive imejlove, a posebno obratite pažnju na polje "from" i da li Vam je pošiljalac poznat. Potrebna je opreznost prilikom otvaranja nepoznatih linkova. Ne verujte porukama koje od Vas zahtevaju hitnu reakciju, tipičnu za fišing napade i nikako ne ostavljajte svoje privatne podatke na internetu, kada se od Vas traži neko ažuriranje ili verifikacija podataka. Posebnu pažnju obratite ukoliko se od Vas traže podaci o bankarskom računu ili platnoj kartici, posebno kada je reč o CVV2/CVC2 broj kartice - kažu u ovoj banci. 

Takođe, ne preporučuje se korišćenje javnih ili neobezbeđenih računara za prijavu u aplikacije digitalnog bankarstva, recimo, računara u hotelu ili internet kafeu.

- Važno je da svaki put nakon prijave proverite datum i vreme prethodnog logovanja. Proveravajte redovno stanje na računima i detalje transakcija, ber jednom dnevno, kako bi potvrdili podatke o plaćanjima kao i ostale podatke o transakcijama. Preporučujemo da nikada ne izvršavate bankarske transakcije, dok je pokrenuto više različitih internet pretraživača na vašem računaru - kažu u ovoj banci. 

Ukoliko građani ipak primete bilo koju sumnjivu transakciju, potrebno je da se odmah jave svojoj banci.

- Ukoliko ne koristite digitalne kanale banke za izvršenje transakcija, aktivirate ih za uvid u stanje vaših računa kako bi mogli da pravovremeno identifikujete sumnjive transakcije. Registrujte na šalterima banke vaš broj mobilnog telefona i aktivirajte SMS usluge za dostavu obaveštenja o promenama stanja po računima i izvršenju transakcija platnim karticama. Nikada nemojte koristiti vaš JMBG, broj računa ili druge lične ili podatke o računu prilikom kreiranja kratkih imena vaših računa u aplikacijama digitalnih kanala - kažu u Intesi. 

Oni dodaju da  korisnici ne ostavljaju računar bez nadzora tokom korišćenja usluga digitalnih kanala Banke.

- Preporučujemo još i da nikada ne izvršavate bankarske transakcije, dok je pokrenuto više različitih internet pretraživača na vašem računaru. Uvek se pravilno izlogujte iz aplikacija digitalnih kanala banke, i to upotrebom predviđene komande za odjavu. Zatvaranje prozora internet pretraživača ne podrazumeva uvek i odjavu iz sistema, to ne treba zaboraviti - savetuju u banci.

 

 

 

Ostavite komentar