Priče > Čuvarkuća

Vaš FRIŽIDER može biti ŠTEDIŠA: Uz ove male trikove lako možete da SMANJITE RAČUN ZA STRUJU

Potrebno je samo malo pažnje da racionalizujte potrošnju i uštedite na računima

Autor: K1/thesun.co.uk

23/03/2023 > 07:09

podeli vest:

Vaš FRIŽIDER može biti ŠTEDIŠA: Uz ove male trikove lako možete da SMANJITE RAČUN ZA STRUJU
Foto: Pixabay.com


U vreme ekonomske krize, kada cene svakodnevno rastu [to stvara dodatni pritisak na porodične finansije, pribegava se raznim načinima štednje. Jedan od njih jeste da racionalnije koristite frižider i zamrzivač jer uobičajene greške, kao što je ostavljanje vrata otvorenim ili puštanje da se led nakuplja, samo povećavaju vaše tekuće troškove.

Evo nekoliko preporuka kako da smanjite troškove racionalnim korišćenjem kućnih uređaja:

Odmrznite zamrzivač u frižideru

Ako redovno ne odmrzavate zamrzivač, to može znatno da uveća vaš račun za struju. Naime, nakupljeni led otežava rad motora frižidera i tako troši više struje. Da biste izbegli problem, pazite na nakupljanje leda i uklanjajte ga redovno.

Nemojte prepuniti frižider

Izbegavajte da stavljate previše hrane u frižider ili zamrzivač jer kada je vaš uređaj prepun motor mora jače da radi da bi održao hranu bezbednom. Stručnjaci predlažu da rasteretite frižider da ne bude pun do vrha. - Ovo je posebno važno u blizini ventilacionih otvora jer ostavljanje praznog prostora na vrhu i sa strane frižidera pomaže da se hladan vazduh lakše kreće. Ipak, to ne znači da treba da držite frižider previše prazan jer i to može da dodatno troši energiju.

Foto: Pixabay.com

 
Izaberite pravo mesto

Mesto na kojem se u kuhinji nalazi frižider je iznenađujuće važno, posebno kad pokušavate da smanjite troškove. Stručnjaci preporučuju da postavite frižider dalje od šporeta i da ne bude na direktnoj sunčevoj svetlosti jer to može uticati na temperaturu frižidera. Važno je i da frižider sa zamrzivačem bude udaljen najmanje 10 centimetara od zida jer je aparatu potrebna cirkulacija vazduha kako bi mogao efikasno da radi. Stručnjaci ističu da ako frižider nema odgovarajuću ventilaciju to može smanjiti energetsku efikasnost za čak 15 odsto.

Proverite zaptivače

Proverite da li su zaptivači na zamrzivaču frižidera u dobrom stanju jer ne tako u njega ulazi topao vazduh što mu otežava rad pa uređaj koristi više struje. Proverite da li zaptivači rade tako što ćete staviti papir na mesto gde se vrata zatvaraju, pa ako papir ne možete da izvučete sve je u redu. U suprotnom, zamenite zaptivače.

 

Držite vrata zatvorena

Podrazumeva se da ne bi trebalo da ostavljate vrata frižidera otvorena više nego što je potrebno. Kada su vrata otvorena, hladan vazduh izlazi i uređaj mora ponovo da se hladi, koristeći više struje.

Podesite temperaturu

Podešavanje frižidera i zamrzivača na odgovarajuću temperaturu će obezbediti da ne trošite previše struje. Preporuka stručnjaka je da frižider bude podešen na 5 stepeni, a zamrzivač je -18 stepeni Celzijusa kako bi hrana bila na zdravom i bezbednom nivou.

Držati uređaje čistima

Kada čistite unutrašnjost frižidera, očistite i poleđinu. Prašina koja se nakupi na navojima kondenzatora može da spreči uređaj da pravilno hladi.

 

Ostavite komentar