Priče > Čuvarkuća

Da li je NORMALNO da dezodorans u Nemačkoj košta 1,85 EVRA, a u Srbiji 650 DINARA?

Evropa se sreće s maltene najvećom inflacijom ikad, pa opet, cene ostaju na optimalnom nivou u odnosu na prosečna primanja

Autor: K1/telegraf.rs

10/07/2022 > 13:11

podeli vest:

Da li je NORMALNO da dezodorans u Nemačkoj košta 1,85 EVRA, a u Srbiji 650 DINARA?
Foto: K1 portal


Cene, maltene svega što možete da zamislite ili što vam oblikuje svakodnevicu, otišle su u nebesa.

Naravno, prosečne potrošače najviše pogađa skok cena hrane, goriva, električne energije, i ostalih računa za domaćinstvo, ali su na vrhu liste prioriteta i razne druge stvari: ugostiteljske i ostale usluge, odeća/obuća, kozmetika.

Čitateljka iz Beograda, K. V. (32) je, kako kaže, "ostala zatečena zbog poskupljenja Dove dezodoransa" i podelila to sa medijima.

- Krenula sam u prodavnicu, pitala ukućane da li nešto treba, a muž me je zamolio da mu kupim muški Dove dezodorans. Kući sam se, ipak, vratila bez njega, iako sam ga pronašla na rafu. Sada košta 650 dinara! Do skoro smo ga plaćali oko 300 dinara u regularnim prehrambenim radnjama u gradu - kaže  K. V. za Telegraf.rs i dodaje da je baš u momentu kupovine bila na telefonskoj vezi s drugaricom iz Nemačke.

- Ona živi u Manhajmu. U tom trenutku je šetala s detetom po gradu i zamolila sam je da svrati u neku prodavnicu, prvu na koju naiđe, samo da mi proveri cenu Dove dezodoransa kod njih. Doduše, ona je pronašla ženski, ali svejedno, cene su iste/slične. Kod njih je cena ženskog Dove dezodoransa 1,85 evra, dakle, malo više od 200 dinara! To nije normalno - priča Beograđanka koja je željeni artikal kasnije kupila na drugom mestu, po nižoj ceni.

Foto: Freepik.com

 

Cene kozmetike, možda, nisu ono o čemu se naširoko priča, budući da se građani najpre žale na poskupljenje hrane i goriva, ali su ovakve razlike i rasponi svakako primetni i osetni.

Doduše, situacija nije kritična samo na Balkanu, već i u gotovo svim svetskim državama. Evropa se sreće s maltene najvećom inflacijom ikad, pa opet, brojne cene - recimo u Nemačkoj - ipak ostaju na optimalnom nivou u odnosu na prosečna primanja u zemlji.

Prema aktuelnim podacima (do jula), minimalna satnica u Nemačkoj u 2022. iznosi 10,45 evra. U 2021. prosečna neto plata na mesečnom nivou bila je 2.500 evra; u Francuskoj - 2.350 evra, a u Holandiji 2.800 evra.

Ostavite komentar