Priče > Čuvarkuća

ŠTA POKLONITI MLADENCIMA? OVI POKLONI su uvek dobrodošli, a LUK I OVE DVE GRANČICE obavezno staviti u CVEĆE ZBOG UROKA

Ranije su se uglavnom poklanjali ručni radovi – stolnjaci, peškiri, milje, uz buket prvog procvetalog prolećnog cveća

Izvor: K1info

Autor: Simona Stanković

22/03/2024 > 12:10

podeli vest:

ŠTA POKLONITI MLADENCIMA? OVI POKLONI su uvek dobrodošli, a LUK I OVE DVE GRANČICE obavezno staviti u CVEĆE ZBOG UROKA
Foto: Freepik.com


Posećivanje mladenaca podrazumeva još i donošenje poklona. Ovaj običaj je novijeg datuma i nastao je u gradu, ali su ga ubrzo prihvatili i ljudi na selu. Obično se donose pokloni da bi se pomoglo paru da započne zajednički život.

Ideja je da se ovim poklonima pomogne mladencima da opreme i upotpune svoj dom. Ne morate preterivati sa poklonima niti kupovati nešto veliko kao što su pokloni za svadbu. 

Ranije su se uglavnom poklanjali ručni radovi – stolnjaci, peškiri, milje, uz buket prvog procvetalog prolećnog cveća. U buketić su se obično dodavale grančice drena, hrasta i belog luka – simboli zdravlja, dugog života i zaštite od uroka. Danas se uglavnom donose kućanski aparati. 

Ideje za poklon za mladence

Pošto ovaj običaj nalaže da mladence posećuju samo najbliži, verovatno znate šta paru nedostaje, pa je najzgodnije da im upravo to i kupite.

Neki od poklona su uvek dobrodošli – na primer, manji kućni aparati – aparati za kafu, tosteri, aparati za pravljenje smoothie-ja, ketleri i slično. Nećete pogrešiti ni sa aparatom za prečišćavanje vazduha, escajgom ili setom za ručavanje. Kakav god poklon da odaberete, niste pogrešili, jer se uvek ceni vaša namera i činjenica da ste se setili da ovaj dan proslavite sa mladencima. 

Foto: Unsplash.com

 

Mladenci – običaji

Prema starim verovanjima, na ovaj dan bi mlade parove trebalo da posete svi oni koji su bili gosti na venčanju. Kako su se vremenom običaji i tradicija menjali, danas novovenčane parove obično posećuju samo najbliži – uža porodica, kumovi i bliski prijatelji. Nekada su dolazile još i bake koje nisu bile na svadbi – zbog njihovog dugog bračnog života. 

Iako se narodna verovanja vezuju za to da se praznik slavi u domu mladenaca, ponekad se parovi odlučuju da ga proslave u restoranu ili kafiću. 

Najpoznatiji i najočuvaniji običaj vezan za Mladence je da žene ustaju rano i mese kolačiće od pšeničnog brašna. Ovi kolačići se zovu mladenčići i simbolizuju srećan, sladak i dug bračni život. Kolači se premazuju medom i nude svim gostima koji na taj dan dođu u kuću mladog para. 

Ostavite komentar