Priče > Čuvarkuća

Sladak med, ali MNOGO GORKA cena: Tegla KOŠTA i do 2.000 dinara

U prvom tromesečju godine izvezli smo ukupno 554 tone meda. Ove godine deficit livadskog i šumskog meda

Izvor: K1info

Autor: Biznis.rs

25/09/2022 > 09:50

podeli vest:

Sladak med, ali MNOGO GORKA cena: Tegla KOŠTA i do 2.000 dinara
Foto: Pixabay.com


Kilogram meda u marketima u Srbiji košta do 2.000 dinara za kilogram dok, direktno, kod pčelara tegla može da se pazari i za 1.000 dinara. Uprkos rastu troškova do kraja godine se ne očekuje dalje poskupljenje, a pčelari objašnjavaju kolika je realna cena meda i da li je ona opravdana.

- Bagremov med je najskuplji – 1.200 dinara. Ostale vrste meda su uglavnom od 1.000 do 1.100 dinara, a između 900 i 1.100 dinara kreću se cene suncokretovog i lipovog meda. Pravog livadskog nemamo, a ove godine nije bilo ni šumskog meda. Te vrste moguće je naći jedino ako su u pitanju količine iz nekih prethodnih sezona - kaže predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović.

Komentarišući cene meda koje u trgovinama u Beogradu idu i do 2.000 dinara, sagovornik kaže da je to opravdano jer je u cenu neophodno uključiti i PDV, trgovačku maržu… Ipak, bez obzira na talas poskupljenja i veće troškove proizvodnje, on smatra da se cene meda do kraja godine neće menjati.

- Kada dodate porez na dodatu vrednost i maržu opravdano je što kilogram meda u trgovinama košta oko 1.700-1.800, pa i do 2.000 dinara. Ne očekujem da će doći do novog poskupljenja. Verujem da će med kod pčelara biti do 1.200 dinara tokom većeg dela ove godine - ocenjuje Živadinović.

Uvoz i izvoz

Med iz Srbije najviše ide u Evropu, pre svega u Italiju. Izvozi se i u Nemačku, zemlje CEFTA, određene količine idu u Austriju, a u poslednje vreme je i Norveška među prve tri zemlje. Prema podacima Grupacije za pčelarstvo i proizvodnju meda Privredne komore Srbije, uvoz meda za razliku od prethodnih godina intenzivno raste. U prva tri meseca 2022. godine uvezeno je 222 tone, što je 28 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Najviše meda se uvozilo iz Moldavije, Ruske Federacije i sa Novog Zelanda.

Prema njegovim rečima, neki pakeri meda zbog nestabilnosti na tržištu potpuno su prekinuli otkup, ali niko ne zna do kada će to biti.

- Ovo je neobično dug period takvog stanja. To se dešava svake godine, ali traje obično do kraja avgusta, najkasnije do početka septembra, a sada smo već ušli u drugu polovinu meseca i još uvek se ništa ne dešava po tom pitanju - dodaje on.

Na pitanje kako se kreću cene meda u otkupu, Rodoljub Živadinović kaže da je trenutno na našem tržištu maksimalna otkupna cena bagremovog meda pet, a suncokretovog 2,8 evra.

- Po tim cenama pčelar može da proda med. Inače, bagremov med se kreće od 4,5 do pet evra, a suncokretov od 2,8 do 3,3 evra, kada je reč o cenama po kojima može da se proda veća količina - ističe sagovornik.

Foto: Pixabay.com

 

U prvom kvartalu 2022. godine izvezli smo ukupno 554 tone meda u vrednosti od oko 3,5 miliona evra, tako da je izvoz za 31 odsto manji u odnosu na isti period prethodne godine. Med se, kako pokazuju podaci PKS-a, u prva tri meseca ove godine najviše izvozio u Italiju, Norvešku i Crnu Goru. Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je u 2021. godini Srbija raspolagala sa 976.000 košnica. Prošle godine proizvodnja meda iznosila je 7.438 tona i bila je za 35 odsto manja nego 2020. Ukupan izvoz meda u 2021. godini iznosio je 2.175 tona u vrednosti od 13,1 miliona evra i bio je na istom nivou kao 2020.

 

 

 

 

Ostavite komentar