Priče > Čuvarkuća

Srpski vuk sa Vol Strita poručuje GRAĐANIMA - štedite jer KRIZA neće tako lako otići, trajaće bar još godinu dana

Budite disciplinovani oko trošenja para, štedite na svemu jer nas čekaju teških i neizvesnih bar godinu i po dana, ocenje Vladimir Đukanović

Izvor: K1info/kurir.rs

25/11/2023 > 09:16

podeli vest:

Srpski vuk sa Vol Strita poručuje GRAĐANIMA - štedite jer KRIZA neće tako lako otići, trajaće bar još godinu dana
Foto: Youtube PrintScreen


Finansijski ekspert Vladimir Đukanović apelovao je na građane prethodnih meseci i ukazao na neophodnost štednje u narednom periodu, rast cena hrane i poskupljenje kredita.

Govoreći o kućnom budžetu Đukanović kaže da je prvi budžetski ekspert koga je upoznao bila njegova majka.

- Ona je kad smo bili klinci imala svesku jednu u kojoj je uzela 31 stranicu i od svake napravila džepić u koji je stavljala pare za taj dan. Šta se tog dana ne potroši ide u štek. I mi smo dosta uspešno živeli na taj način. Moji roditelji su bili nastavnici fizičkog u osnovnoj školi. Poenta je da svoj životni standard prilagodiš novonastaloj situaciji. To su surove činjenice, moraš da smanjiš izlaske, moraš da smanjiš potrošnju. Jednostavno moraš da razmišljaš šta i kada kupuješ. Što kaže naš narod moraš da se stisneš. Dolaze takva vremena. Čarobne formule nema. Što si disciplinovaniji oko tog budžeta to ćeš lakše prebroditi ovaj period - smatra Đukanović.

Srbija je veliki proizvođač hrane

On napominje da Srbija neće umirati od gladi.

- Mi proizvodimo jako mnogo hrane. Vidi, danas svi uđemo u prodavnicu i hoćemo kilo ovoga, kilo onoga i kukamo kako je skupo. Izađi iz prodavnice, sedi u kola idi 50 kilometara u neko selo i tamo nabavi meso jeftijije. Tako se nekad radilo. Ali sada svi hoće da samo pređu ulicu uđe u prodavnicu, ili na pijacu i da onda još plati jeftino. To tako ne može. Žalimo se na trgovce, na maržu. Ljudi, niko ne radi džabe. Niko tebi neće usred Beograda da donese nešto na noge i da to bude jeftino - objasnio je Đukanović.

On ima savet i za sve one koji žele, ili moraju da se zaduže.

- Ako se već zadužujete kod banke tražite zajam sa fiksnom kamatnom stopom - poručuje.

Ističe i da bankari, u ova vremena, moraju da imaju veću odgovornost prema ljudima koji dolaze po pozajmice.

Ostavite komentar