Priče > Čuvarkuća

Zašto CENE GORIVA ponovo LUDUJU? Dizela nema DOVOLJNO, zato će on VIŠE POSKUPETI

Naša rafinerija može da proizvode dovoljno dizela, ali će se verovatno ponašati tržišno - kaže očasni predsednik UPS Nebojša Atanacković

Izvor: K1info/Tanjug

26/09/2023 > 16:11

podeli vest:

Zašto CENE GORIVA ponovo LUDUJU? Dizela nema DOVOLJNO, zato će on VIŠE POSKUPETI
Foto: Shutterstock


Počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković ocenio je danas da bi u Srbiji od 1. oktobra, od kada važe nove više cene akciza na evrodizel i benzin, gorivo moglo da poskupi za nešto manje od šest dinara po litru.

- Pod uslovom da cena goriva ostane ova koja je danas, sa odlukom Vlade Srbije da se akcize od 1. oktobra povećaju, cena goriva na pumpama u Srbiji bi mogla da bude veća, za nešto manje od šest dinara, jer na tu akcizu dodajte PDV od 20 odsto. Tako da bi dizel koji je sada 211 dinara treba da košta između 216 i 217 dinara po litri - kazao je on za Tanjug.

Atanacković nije mogao precizno da kaže kako će se cene goriva kretati u narednom periodu, ali je naglasio da je izvesno da će cena dizela biti veća, kao i benzina, ali njega nešto manje.

- U celoj Evropi je trend povećanja cene dizela jer ga nema. Rafinerije u Evropi nisu dovoljne da bi napravile dovoljno dizela. Mi imamo rafineriju koja to činjenično može, ali će se ona verovatno ponašati tržišno i da nešto što može da proda skuplje tako će ga i prodati - ocenio je on.

Ostavite komentar