Priče > Čuvarkuća

Bajatović: Ko se GREJE na gas ne treba da strahuje da će mu RAČUN biti PREVELIK

Gas će poskupeti od 1. novembra, a korekcija cene je mogla da bude i veća obzirom na stanje na tržištu

Izvor: K1info/rts.rs

25/09/2023 > 17:44

podeli vest:

Bajatović: Ko se GREJE na gas ne treba da strahuje da će mu RAČUN biti PREVELIK
Foto: ilovezrenjanin.com

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da sve one koji se greju na gas očekuje poskupljenje, ali da je suština da ono neće biti veće od 10 odsto.

Kilovat-sat gasa koštaće 4,54 dinara, odnosno sa PDV-om – 5,02 dinara.

- Da preračunamo to sad na decembarsku prosečnu fakturu i da podelimo u dve kategorije, recimo 2.100 kilovat-sati gasa, gde je oko 200 metara kubnih povećanje će biti negde 847 dinara, a ako je 400 kubika, biće nešto više od 1.600 dinara u zavisnosti od toga koliko potrošite - kaže Bajatović.

Gas će od novembra biti skuplji 10 odsto. Agencija za energetiku dala je saglasnost za poskupljenje gasa za javno snabdevanje pa će kilovat-sat koštati 4,54 dinara, odnosno sa PDV-om 5,02 dinara.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da oni koji se greju na gas mogu očekivati više račune za oko 850 dinara.

- Odluka je donesena i ona će se primenjivati od 1. novembra. Na taj način smo pomerili, da kažem, praktično račune, odnosno ovo poskupljenje u iduću godinu - napomenuo je Bajatović.

- Na tržištu se sada može naći gas negde od 42 do 55 evra po megavatu. Odnosno, 550 dolara plus transport, ili 450 dolara plus transport. Kada biste vi to preveli na naše cene, ovo poskupljenje je moralo da bude veće - smatra Bajatović.

Govoreći o skladištu Banatski dvor, kaže da je ono potpuno puno.

- U ovom momentu, najveći problem u stvari nisu količine gasa, čak ni njegova cena. Najveći problem je što nema mesta na transportnom sistemu - kaže Bajatović.

Ocenio je da je Srbija bezbedna što se tiče gasa bez obzira na sve opasnosti.

Ostavite komentar