Priče > Čuvarkuća

Ni visoke CENE ih nisu pokolebale: Kvalitet domaćeg i kupovnog AJVARA se ne može POREDITI

Podeljena su mišljenja domaćica da li je povoljnije da same prave ajvar ili kupe gotov, ali se sve slažu da je kvalitet domaćeg najbolji

Izvor: K1info/Tanjug

27/08/2023 > 21:01

podeli vest:

Ni visoke CENE ih nisu pokolebale: Kvalitet domaćeg i kupovnog AJVARA se ne može POREDITI
Foto: Youtube PrintScreen


Ponuda raznovrsnog sezonskog voća i povrća na pijacama širom Srbije je bogata, a najveća potražnja vlada za paprikama zbog ajvara i zimnice, čije će pravjenje, kako kažu domaćice, koštati više nego lani bez obzira da li je kupe ili naprave same.

Neke se odlučuju da zimnicu naprave same jer znaju šta su stavile, da nema aditiva, a neke zbog toga što je to tradicija, što godinama prave po receptu koje su koristile njihove majke i bake.

Mnoge domaćice u šabačkom kraju čekaju Festival zimnice u Koceljevi, koji se tardicionalno održava krajem septembra, da se snabdeju ajvarom.

Domaćice u čačanskom kraju slažu se da će ih zimnica, pravile je same ili kupile, koštati više nego lane, kao što i one iz Loznice i Ježevice kod Čačka dodaju da je parika ove godine skuplja nego prethodne.

Jedna od domaćica kaže da će ipak biti povoljnije ako sama napravi zimnicu.

- U svakom slučaju biće povoljnije da se pravi nego da kupite gotovo, jer kvalitet što kupite i što vi napravite, to ne može da se uporedi - kaže ona.

Foto: printscreen tanjug

 

Neke Čačanke kažu da im se, kada saberu novac koji potroše za povrće, trud i vreme koje ulože u pripremu, ipak više isplati da kupe zimnicu.

- Mislim da je uvek jeftinije da se kupi gotovo, mnogo ima muka oko toga, ali dobar je ajvar. Evo, sada nemam papriku, a svake godine sam je imala, nemam paradajz, zamislite kad nemam paradajz, ali kupim, nema veze - kaže jedna od domaćica iz okoline Čačka.

Gordana Krstić iz Ježevice kod Čačka za Tanjug kaže da godinama zimnicu sprema po receptu svoje bake i ističe da je nikakvo poskupljenje ne može pokolebati da od toga odustane.

- Naravno da se isplati da se pravi domaće, ali i to mnogo košta. Mnogi se odlučuju na to da odu u prodavnicu da kupe zato što im se čini da je povoljnije, ali kvalitet ne može da se poredi - tvrdi Gordana.

U Kragujevcu je crvena mesnata paprika najskuplja i za nju, u zavisnosti od kvaliteta, treba izdvojiti od 200 do 250 dinara za kilogram. 

Ukoliko se kupuje na veće količine pojedini prodavci su spremni da cenu snize na 190 dinara. Zelena paprika kao i ostale nešto sitnije paprike koštaju od 160 do 130 dinara po kilogramu. 

Prodaja povrća, paprike, paradajza, kornišona, kupusa ipak na svim pijacama teče svojim tokom i ide dobro, uprkos visokim cenama.

Domaćice ali i domaćini kažu da papriku kupuju za turšiju, za stavljanje u tegle, a za ajvar će sačekati septembar, nadajući se da će cena ipak biti malo niža.

Pojedine domaćice ove sezone neće ni spremati ajvar jer je računica da se više isplati kupiti gotov proizvod. 

I prodavci na kragujevačkoj pijaci se slažu da je cena paprike ove godine visoka, ali kažu da je na to uticao i znatno manji rod zbog vremenskih nepogoda. 

Kilogram paprika na šabačkim pijacama prodaje se po ceni od 170 do 220 dinara, dok je tegla ajvara od pečenih paprika od 1.000 do 1.200 dinara. 

Foto: Pixabay.com

 

U šabačkom kraju, iako je kalendar za pripremu zimnice pomeren zbog toplih dana, mišljenja o pitanju pripreme i kupovine su podeljena. 

Većina domaćica smatra da je bolje pripremiti, jer tako čovek nema sumnju u kvalitet, dok se prodavci žale da i kod cene od 1.000 dinara nemaju zaradu.

Šapčanin Dragan Mirković ostaje veran tradiciji pripreme ajvara, jer, kako kaže za Tanjug, tako zna da je napravio proizvod koji opstaje bez dodavanja aditiva. 

Priprema je, kaže standardna, samo od paprike, koja se opere, zatim ispeče, ocedi, samelje i prži na ulju. 
 

Ostavite komentar