Priče > Čuvarkuća

Kome treba, TAJ ĆE I DA PLATI: Majstori DERU NEMILICE, renoviranje skuplje nego KUPLJENA KUĆA

Ko danas renovira kuću nek' mu je Bog u pomoć, jer majstori za gips i moleraj traže i do 10.000 evra

Izvor: K1info/blic.rs

26/05/2023 > 18:33

podeli vest:

Kome treba, TAJ ĆE I DA PLATI: Majstori DERU NEMILICE, renoviranje skuplje nego KUPLJENA KUĆA
Foto: Pexels.com


Da su zanatlije počele da basnoslovno mnogo naplaćuju svoje usluge, pokazuje priča jednog korisnika platforme "Reddit" u kojoj je izneo nevericu da mu majstori za gipsarske i molerske radove na zidovima traže i do 10.000 evra, što je kako je istakao skoro pola vrednosti cele kuće.

Naime, on je, kako je istakao, pre dve godine kupio zapuštenu kuću za 25. 000 evra, a dodatnih 15.000 evra ga je koštalo da je renovira, odnosno za poslove zamene krova, betoniranje i zidanje suterena, ojačanje konstrukcije novim stubovima, postavljanje nove stolarije, kao i struja.

Foto: RINA

 

Kako su mu ostali takozvani finiji radovi, nije očekivao tolike cifre koje traže zanatlije za svoje usluge:

- Sledeći korak bi trebalo da bude postavljanje gipsa na sve zidove i plafone. Ne želim nikakve spuštene plafone i slično, hoću najobičnije ravne zidove i plafone. Ljudi koji rade gips za svoje usluge traže od 8, 10, 12 evra po kvadratu - navodi on.

Objasnio je da ti njihovi poslovi podrazumevaju samo montiranje profila i šrafljenje gipsanih ploča na profile, dok se bandažiranje naplaćuje posebno, a prozore računaju posebno "kao da nisu sastavni deo kuće":

"Ako je obim prozora recimo 5 metara oni vam tih 5 dužnih metara naplate dodatno, to se valjda zove 'špaletne' ili tako nekako. Gletovanje i krečenje je posebno i sa tim sve izađe na oko 20 evra po metru kvadratnom" - naveo je on u svojoj objavi.

"Uglavnom ispada da bih samo za gipsane radove i moleraj za ruke trebao da platim oko 10.000 evra. To je skoro 50 odsto od onog što sam platio za kuću, to je vrednost placa, to je više nego što sam ukupno platio za ruke momcima koji su radili krov, ovima koji su zidali 3 meseca i čoveku koji je radio struju" - kaže on.

Objava na "Reddit-u" je zaokružena njegovim pitanjem "Ima li neko ideju zašto gipsari ovoliko deru i ko im uopšte plaća tolike cifre?", dodajući da ispada da oni za dve tri nedelje rada uzmu čisto 5.000-10.000 evra u kešu "na koji ne plaćaju porez".

Objava na paltformi je privukla veliku pažnju, i za kratak rok je ostavljen veliki broj komentara u kojima su se drugi korisnici potrudili da mu rasčiste dilemu.

- Istina je svi se trpaju da budu gipsari i jeste ruke su najmanje 10 evra po metru kvadratnom. Radili smo gips table na zidu od 10 m2 i trajalo je ceo dan. Tako da nije toliko lako kao sto misliš. Materijal jeste skup ali alternativa tome ti je malterisanje zidova što je još odvratniji posao. Spušteni plafoni jezivo mnogo koštaju i oni to znaju...- jedan je od komentara.

Sve u svemu, pre nego se odlučite za navedene radove prikupite bar dve do tri ponude, jer svaki majstor svoj posao hvali i nalazi da je najteži mogući, ili zahtevan do besvesti.

Ostavite komentar