Priče > Čuvarkuća

CRNO nam se piše s CRNIM LUKOM: Najskuplji dogurao do 250 DINARA za kilogram

Za manje od 100 dinara na pijacama sada možete da kupite samo jednu vrstu voća i povrća

Izvor: K1info/blic.rs

12/05/2023 > 11:48

podeli vest:

CRNO nam se piše s CRNIM LUKOM: Najskuplji dogurao do 250 DINARA za kilogram
Foto: Pixabay.com


Cena crnog luka dostigla je neverovatnih 250 dinara za kilogram, a za manje od 100 dinara sada možete da kupite samo jednu vrstu voća i povrća.

Ako se izuzmu jaja na komad, na pojedinim domaćim pijacama samo još kilogram krompira i jabuka može da se kupi za manje od 100 dinara, pokazuju novi statistički podaci. U odnosu na početak aprila, ovog meseca opet je skuplji crni luk, a u prodavnicama svinjsko, teleće i pileće meso.

Najjeftiniji krompir prodaje se na pijaci u Zaječaru (80 din/kg) i to je jedini grad gde je ovo povrće jeftinije od 100 dinara. Kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RSZ) za početak maja, najviša cena krompira na srpskim pijacama ostala je 120 dinara za kilogram, ali su se Beogradu, po toj najvišoj ceni, ovog meseca pridružili još Kraljevo, Užice, Šabac, Zrenjanin i Sremska Mitrovica.

Iste cene, kao i na početku aprila, važe za pasulj - najskuplji je u Novom Pazaru (700 din/kg), a najjeftiniji je na pijaci u Valjevu (250 din/kg).

To, međutim, ne važi za crni luk koji je nastavio trend poskupljenja, pa mu najviša cena nije više 200, kao pre mesec dana, već 250 dinara za kilogram, koliko košta na pijacama u Beogradu. Najniža cena crnog luka više nije 100, nego 140 dinara za kilogram, koliko staje u Valjevu.

Za 10 dinara u proseku skuplji je spanać, koji najvišu cenu ima u Zrenjaninu (240 din/kg), a najnižu u Zaječaru, Leskovcu i Nišu (100 din/kg).

Cene voća

Kod voća, pala je najviša cena jabuka, pa najskuplje više ne koštaju 160, već 120 dinara u Novom Pazaru i Šapcu. Ali, najjeftinije više nisu 60, kao pre mesec dana, već 70 dinara kilogram na pijacama u Valjevu, Kragujevcu, Nišu i Smederevu. Malo su, u odnosu na početak aprila, jeftinije banane – 250 dinara kilogram im je najviša cena u Zaječaru, a najniža u Užicu (160 din/kg). Takođe, u proseku za 20 dinara, jeftinije su i pomorandže, koje najvišu cenu imaju u Kragujevcu i Sremskoj Mitrovici (200 din/kg), dok su duplo jeftinije u Leskovcu.

Kajmak postaje sve luksuznija roba

Kod belog mrsa, nije bilo promene najviše i najniže cene domaćeg sira (800 din/kg u Novom Pazaru; 400 din/kg u Valjevu), ali statistički podaci pokazuju da je grad na Kolubari od ovog meseca jedini u Srbiji gde je sir jeftiniji od 500 dinara za kilogram.

Kajmak postaje sve luksuznija roba jer ni njegova cena ne pada – najskuplji je u Zrenjaninu i Subotici (1.500 din/kg), a najjeftiniji u Valjevu i Kraljevu (1.000 din/kg). Nije bilo promena za mesec dana ni kod cene jaja, koja su najskuplja u Zaječaru i Novom Pazaru (25 din/komad), dok cenu ispod 20 dinara imaju samo u Nišu i Beogradu (18 din/kom).

Cene mesa i ribe

Kada je reč o mesu i ribi, najviša cena šarana od 850 dinara kilogram ostala je ista kao i prošlog meseca u Smederevu, dok je najniža manja za 20 dinara, u Vranju (625 din/kg).

Takođe, najniža cena junećeg mesa od 800 dinara kilogram u Šapcu manja je za 30 dinara nego pre mesec dana, dok se najviša nije menjala – 1.100 dinara kilogram u Beogradu.

Ista je i najviša cena svinjetine (720 din/kg u Novom Pazaru), ali je najniža za 10 dinara viša nego početkom aprila i iznosi 580 dinara u Kraljevu, Nišu i Leskovcu. Teletina je poskupela za 10 dinara u proseku, pa se najskuplja sada prodaje u Novom Sadu (1.515 din/kg), a najjeftinija u Vranju (970 din/kg) i to je jedini grad gde je ova vrsta mesa jeftinija za 1.000 dinara za kilogram.

Na kraju, najviša cena svežeg pilećeg mesa ostala je na istom nivou od 330 dinara kilogram u Valjevu i Nišu, ali je najniža cena porasla za 20 dinara, pa umesto 300, kao na početku aprila, sada više nema grada gde piletina ne košta bar 320 dinara kilogram.

 

Ostavite komentar