Priče > Čuvarkuća

Ovo muči BROJNE DOMAĆICE: Evo kako da prepoznate POKVARENO JAJE

Postoji nekoliko jednostavnih i proverenih tehnika

Autor: K1 info/ index.hr

08/08/2022 > 18:15

podeli vest:

Ovo muči BROJNE DOMAĆICE: Evo kako da prepoznate POKVARENO JAJE
Foto: Pixabay.com


Sigurno vam se bar jednom dogodilo da ste razbili jaje u posudu s drugim sastojcima, ali je ono bilo pokvareno pa ste morali sve da bacite u đubre.

Kada su u pitanju jaja, nije uvek jednostavno odrediti koliko su sveža jer od ljuske ne možemo da vidimo u kakvom stanju su belance i žumance.

Sva pakovanja za jaja moraju da imaju utisnut datum do kada ih je najbolje upotrebiti. Kao rok se uzima period od šest nedelja od trenutka kada je jaje stavljeno u kutiju i pripremljeno za prodaju. To je svakako najlakši i najpouzdaniji način za proveru da li su jaja još uvek dobra za jelo. 

Ako na pakovanju nema roka trajanja, ponekad je moguće odrediti da li je jaje pokvareno mirisanjem. Jaja ne bi trebalo da imaju nikakav poseban miris, ali ako osetite blagi miris sumpora, nešto nije u redu.

Ukoliko niste sigurni, razbijte jaje na čist tanjir kako biste ga dobro pomirisali. Ako ima oštar miris, bacite ga i dobro operite tanjir.

Sveže jaje mora da ima jarko žuto ili narandžasto žumance i gusto belance. Ako je jaje pokvareno, žumce će da bude bleđe boje, a belance tećnije.

Foto: Pixabay.com

 

Čišća i zabavnija metoda je test plutanja. Ovo nije mit - sveža jaja će da potonu, a pokvarena će plutati na površini.

Jednostavno napunite posudu hladnom vodom i stavite u nju jaja. Ako potonu na dno i prevale se na jednu stranu, sveža su i dobra za jelo.

Pokvareno jaje će da pluta jer se u njemu tokom vremena nakupilo vazduha. Sva jaja koja ne potonu na dno treba baciti.

Što se tiče kuvanih jaja, to je već druga je priča. Ona imaju daleko kraći rok trajanja od svežih jer je proces kuvanja uklonio zaštitni spoljašnji sloj ljuske i učinio ih propusnijim i osetljivijim na bakterije i druge zagađivače. 

Tvrdo kuvana jaja u frižideru mogu da stoje do nedelju dana ako su ostala u ljusci ili oko pet dana ako su oguljena. Potrudite se da jaja stavite u frižider najkasnije dva sata od kuvanja.

Foto: Pixabay.com

 

Ostavite komentar