Priče > Čuvarkuća

Bele pare za CRNE DANE: Evo KOLIKI ŠTEK bi svaka kuća u Srbiji trebalo da ima

Sve ćešće slušamo o krizi, a evo šta nam stručnjaci savetuju

Autor: K1info/espreso.co.rs

21/01/2023 > 12:04

podeli vest:

Bele pare za CRNE DANE: Evo KOLIKI ŠTEK bi svaka kuća u Srbiji trebalo da ima
Foto: Shutterstock

Kriza je u svetu pa savete za štednju sve češće možemo čuti u medijima ili na društvenim mrežama.

Brojni su stručnjaci koji nam otkrivaju trikove kako da imamo više novca, a koji od njih zapravo radi?

Kancelarija za civilnu zaštitu i pomoć u katastrofama (BBK) u Nemačkoj kreirala je listu za desetodnevnu hitnu zalihu koju bi svaki građanin trebalo da ima kod kuće u slučaju kriznih situacija.

Zalihe za hitne slučajeve uključuju svakodnevne namirnice poput vode ili pirinča, ali i lekove i gotovinu. Iako postoji precizan popis BKA za namirnice, postoji relativno malo informacija o količini gotovine za hitne slučajeve. BKA vodič samo spominje da treba da imate “dovoljnu količinu gotovine kod kuće”, ali ne navodi tačan iznos.

Vlasti u Austriji preporučuju 500 evra po domaćinstvu u malim novčanicama. Važno je da ne ostavljate gotovinu za hitne slučajeve u stanu ispod dušeka ili knjiga.

Kako postoji razlika standarda između Austrije i Srbije, kod nas je preporučljivo da svako domaćinstvo ima odvojeno barem 200 evra.

Foto: Unsplash.com

 

Stručnjaci za prava potrošača preporučuju da je novac najsigurnije čuvati u sefu. Ako kod kuće nemate sef, potražite što bolje skrovište.

Morate da imate na umu da voda ili vlaga mogu oštetiti papirni novac, pa ga dobro zaštitite. Važnost gotovog novca pokazala se kada je u celoj Nemačkoj došlo do problema sa plaćanjem karticama.

Pojedinci nisu mogli da plate karticom u prodavnicama poput Aldija, Edeke i dm-a. Problem s kartičnim plaćanjem je trajao danima, a do danas nije u potpunosti rešen.

 

 

 

Ostavite komentar