Priče > Čuvarkuća

ZAKOČITE sa trošenjem, dugačak je JANUAR: Srbi TOKOM PRAZNIKA trošili preko MERE

Najčešće žalbe potrošača su na rast cena, posebno kada je reč o hrani

Izvor: K1info/rts.rs

20/01/2023 > 10:33

podeli vest:

ZAKOČITE sa trošenjem, dugačak je JANUAR: Srbi TOKOM PRAZNIKA trošili preko MERE
Foto: Shutterstock


Tokom praznika građani Srbije trošili su preko svake mere, a sada je vreme za stezanje kaiša, savetuju ekonomski stručnjaci. 

Oni kažu da je januar najduži mesec u godini i da se potrošači sve češće žale na visoke cene.

- Najčešće žalbe potrošača su na rast cena, posebno kada je reč hrani. Preporuka Pokreta za zaštitu potrošača i mene je da obrate pažnju na razlike u cenama koje postoje, jer su one veoma velike, kreću se i do 30 odsto. Dakle, prikupljanjem tih cena potrošači mogu na određen način i u određenoj meri da zaštite svoje ekonomske interese - navodi Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača.

Kao odgovor na krizu, primetan je ekstreman rast akcijskih ponuda, a i udeo privatnih robnih marki u Srbiji je u porastu. Procenjuje se da varira između 15 i 25 odsto.

- U pitanju su mogućnosti vanrednih ozbiljnih ušteda, sa druge strane i kupovine proizvoda koji imaju zadovoljavajući kvalitet. Konkurencija na strani privatnih robnih marki sve više ide u pravcu kvalitetnih roba, dakle onoga što se zove najbolja vrednost za novac, što i siromašnim i bogatijim slojevima stanovništva pruža šansu da uštede - poručuje prof. Zoran Bogetić sa Ekonomskog fakulteta.

U Evropi, konkurencija privatnih robnih marki je znatno izraženija. Na pojedinim tržištima dostiže gotovo 50 procenata.

Inače, prošle godine inflacija u Srbiji iznosila je 15,1 odsto. Na primer, za godinu dana ogrev je poskupeo više od 50 odsto, a mleko, sir i jaja više od 40 procenata. Zahvaljujući rastu cena, mnogi su prinuđeni da smanje potrošnju. Ipak, zbog praznika koji su za nama, neki su trošili preko mere, a sada u radnjama vlada januarsko zatišje.

 

 

Ostavite komentar