Priče > Čuvarkuća

Nova TOP 3 saveta za štednju struje: LAMPICE upalite umesto svetla, a rernu NE OTVARAJTE

Ministarka Đedović kaže da će građani i javna preduzeća, kao i ministarstvo imati veliku ulogu u tome da se održi energetski sistem

Izvor: K1info/telegraf.rs

03/01/2023 > 21:28

podeli vest:

Nova TOP 3 saveta za štednju struje: LAMPICE upalite umesto svetla, a rernu NE OTVARAJTE
Foto: Unsplash.com


Iza nas je godina štednje, ali kako ukazuju predviđanja svetskih ekonomista, i ova pred nama biće puna izazova, a kao najveći i dalje ostaje kako obezbediti dovoljne količine energenata i energije.

O tome je u intervjuu za Telegraf Biznis govorila ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović.

Prema njenim rečima, i građani i javna preduzeća, kao i resorno ministarstvo imaće veliku ulogu u tome da se održi energetski sistem.

Ministarka je dala i tri saveta za štednju u ove praznične dane.

- Nova godina se teško može zamisliti bez dekorativne rasvete. Ipak, pokušajte da budete racionalni. Ako nije kasno, lampice na struju zamenite lampicama na baterije. U suprotnom, novogodišnju rasvetu uključite tek kada padne mrak a isključite kada krenete na spavanje. Lampice na jelci mogu biti jedini izvor svetlosti, pa možete isključiti svetlo. Ukoliko za spremanje praznične večere ili ručka koristite rernu onda za proveru jela umesto da otvarate pećnicu, koristite svetlo u rerni, na taj način štedite toplotu i skraćujete vreme spremanja hrane - rekla je ministarka.

 

 

Ostavite komentar