Priče > Biznis

Plate i do 8.500 EVRA! Nije ni čudno što svi hoće u PROGRAMERE

U odnosu na prethodnu godinu povećan je i broj oglasa za zaposlenje u IT industriji

Izvor: K1info/Tanjug

20/12/2022 > 11:28

podeli vest:

Plate i do 8.500 EVRA! Nije ni čudno što svi hoće u PROGRAMERE
Foto: TANJUG


Plate programera u Srbiji idu i do 8.500 evra, pa ne čudi što je broj kandidata koji konkurišu na oglase u IT sektoru u novembru bio veći za 27 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine.

Takođe, zabeležen je i rast izvoza IKT usluga koji ove godine iznosi 2,5 milijardi evra, kao i broj oglasa za zaposlenje u IT industriji, koji je od januara do novembra skočio za 2,5 odsto.

Prema podacima sajta HelloWorld, plate u IT sektoru se povećavaju, pa je prosečna plata u avgustu iznosila 1.600 evra, a prema očekivanjima i rečima poslodavaca, do kraja godine taj iznos će biti znatno viši.

U poslednjih nekoliko godina promenila se lista najtraženijih zanimanja i zabeležen je porast interesovanja za pozicije project i product menadžera, delivery menadžera i biznis developera.

Prema istraživanju, među pet najtraženijih pozicija su team leader sa prosečnom platom od 2.600 evra, zatim backend developer na kojoj je prosek plate 2.200 evra, na trećem mestu je product/project menadžer sa prosečnom platom od 2.100.

Foto: Pixabay.com

 

Na četvrtom mestu sa prosečnom platom od 1.600 evra je full - stack developer, dok je na petom pozicija frontend developer sa prosečnom platom od 1.400 evra, navodi HelloWorld.rs

Na pomenutom sajtu, u sekciji "plate", jedan inženjer softvera iz Beograda upisao je da njegova primanja iznose čak 8.500 evra. 

Najtraženije tehnologije u ovom periodu bile su prvenstveno JavaScript, zatim GIT, pa SQL, na četvrto mestu je Java, a na poslednjem Python. 

 

Ostavite komentar