Priče > Biznis

Sve veća podrška MLADIMA na selu - IMAJU povraćaj do 65 % od uloženih para, a biće i VIŠE

Oni takođe imaju i prednost prilikom bodovanja i rangiranja za dobijanje podsticaja iz nacionalnog budžeta, kazala je Tanasković

Izvor: K1info/telegraf.rs

16/12/2022 > 20:49

podeli vest:

Sve veća podrška MLADIMA na selu - IMAJU povraćaj do 65 % od uloženih para, a biće i VIŠE
Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic


Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković govorila je o tome šta sve čeka poljoprivredu u narednom periodu, ali i o podršci mladim poljoprivrednicima i šta oni mogu da očekuju od 2023. pa nadalje kada konkurišu za podsticaje.

- Mladi proizvođači mogu da koriste subvencionisane kredite uz svega 1% kamate, i u proseku trećina kredita bude isplaćena upravo njima - podseća ministarka poljoprivrede Tanasković.

Oni takođe imaju i prednost prilikom bodovanja i rangiranja za dobijanje podsticaja iz nacionalnog budžeta, kao i prilikom konkurisanja za IPARD program.

 - U okviru IPARD II programa mladi su mogli da računaju na 5% viši podsticaj u odnosu na ostale kategorije (65% ukupnih prihvatljivih troškova investicije) u okviru Mere 1 koja je namenjena investicijama u izgradnju i opremanje objekata i nabavku poljoprivrednih mašina i mehanizacije za primarnu poljoprivrednu proizvodnju - kazala je u razgovoru za Telegraf.rs ministarka Tanasković.

Foto: Tanjug/Slobodan Miljevic

 

U narednom IPARD III programskom ciklusu mladi će, kako se podseća, moći da računaju na još značajniju podršku koja će iznositi čak 70% od ukupnih troškova, a biće proširena i na Meru 7 koja je namenjena ruralnom turizmu.

- U narednoj godini planiramo da definišemo nove kriterijume za svaki podsticaj u okviru nacionalnih mera, kako bismo dodatno poveli računa i na pravi način pomogli određenim kategorijama proizvođača, a posebno mladima koji žele da se bave poljoprivrednom proizvodnjom - rekla je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković.

Takođe, ako pogledamo savremene trendove potrošača i poljoprivrednu politiku, naročito u zemljama EU, jasno je da organska proizvodnja predstavlja perspektivu za poljoprivredne proizvođače iz Srbije i mogućnost za zauzimanje bolje pozicije na domaćem i stranom tržištu.

Ministarka Tanasković je za Telegraf.rs rekla da je prošle godine vrednost izvoza organskih proizvoda iz Srbije iznosila blizu 60 miliona evra što dovoljno govori o tome da ta proizvodnja ima perspektivu. 

 

 

 

 

Ostavite komentar