Priče > Biznis

Vaskrsla fabrika vagona GOŠA - proizveli TERETNI vagon koji svi hoće da KUPE

Prototip vagona su proizveli sopstvenim snagama i dobili su licencu za serijsku proizvodnju

Izvor: K1info/novosti.rs

01/12/2022 > 12:26

podeli vest:

Vaskrsla fabrika vagona GOŠA - proizveli TERETNI vagon koji svi hoće da KUPE
Foto: Pexels.com


U fabrici šinskih vozila (FŠV) "Goša" u Smederevskoj Palanci, po prvi put je projektovan i proizveden prototip intermodularnog vagona za prevoz kontejnera različitih dimenzija i namena, koji spada u najtraženije teretne vagone ne samo u Evropi nego i u svetu.

Vagon je izrađen prema najstrožim međunarodnim standardima, a u "Goši" su posebno ponosni jer je čitav posao obavljen domaćim snagama, objavio je portal Novosti.

Godinu dana bilo je potrebno da stručnjaci Goše, oslanjajući se na sopstveno znanje i iskustvo, naprave prototip podvagona i dobiju licencu za serijsku proizvodnju, navode Novosti, i citiraju direktora FŠV Sašu Stanisavljevića, koji je istakao da je vagon namenjen domaćoj i evropskoj železnici.

 

Kako je rekao generalni direktor Želvoza Svetozar Bugarin, koji je radio nadzor projekta, vagon je izrađen od domaćih materijala testiranih prema međunarodnim propisima i ispitan u praktičnim uslovima eksploatacije.

- Imali smo podršku železare HBIS, od koje smo nabavljali materijale, veliki doprinos dao je Mašinski fakultet u Beogradu, kao i Direkcija za železnicu Srbije. Ovo je ne samo naš, već, smatramo, i ponos domaće privrede, jer trenutno niko u Srbiji ne proizvodi vagone - rekao je Bugarin.

Vagon će se praviti za poznate kupce i imaće oznaku "made in Serbia"

Novi intermodularni vagon, čija serijska proizvodnja je najavljena, će nositi žig „proizvedeno u Srbiji“, praviće se za poznate kupce u zemlji i inostranstvu, a moći će da se modifikuje za prevoz „frigo kontejnera“, koji zahtevaju snabdevanje električnom energijom.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar