Priče > Biznis

MMF u Beogradu - novi kredit OBEZBEDIO BI stabilnost i u 2023. uprkos krizi

Imamo dovoljno novca, ali neće štetiti dalja saradnja sa MMF-om. Srbija dobija novu vladu do kraja sledeće sedmice, poručio je Mali

Izvor: K1info/Tanjug

20/10/2022 > 10:11

podeli vest:

MMF u Beogradu - novi kredit OBEZBEDIO BI stabilnost i u 2023. uprkos krizi
Foto: Tanjug/Rade Prelić


Plenarnim sastankom održanim u Narodnoj banci Srbije danas su počeli zvanični razgovori misije Međunarodnog monetarnog fonda s delegacijom Srbije.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će Vlada Srbije sledeće dve nedelje razgovarati sa misijom MMF-a o nastavku aranžmana sa tom finansijskom institucijom, ali i o novim kreditima od MMF.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

 

Gostujući na RTS-u, Mali je rekao da će se sa Misijom MMF-a, koja boravi u poseti Beogradu, razgovarati o postojećoj krizi u svetu i načinu na koji ta kriza utiče na srpsku ekonomiju, kao i o postojećem aranžmanu sa MMF-om koji ističe u januaru 2023.

- Nas interesuje i na koji način, kroz MMF, možemo da dođemo do jeftinijeg novca. Kamate idu gore, novac je sve skuplji i ako hoćemo negde da nabavimo novac, jedan od izvora je MMF - rekao je Mali.

On je istakao da je gledao podatke iz trezora i da Srbija ima na računu 303,4 milijarde dinara ili više od 2,5 milijardi evra.

- Sve svoje obaveze država redovno ispunjava i sa novcem nema nikakav problem. Ono što želimo je da vidimo kako će se stvari odvijati u budućnosti, svesni ogromne energetske krize i povećanja cena energenata. Naš cilj je da obezbedimo dovoljno gasa i goriva, a teret te krize je država opet preuzela na sebe jer nismo značajno povećavali cene energenata, koje su i dalje najniže u Evropi - istakao je Mali

Ministar je naveo da Srbija ima dovoljno novca, ali bi uz pomoć MMF-a bila obezbeđena stabilnost i za narednu godinu.

- Imamo dovoljno gasa, kontrolišemo cene dizela, benzina i osnovnih životnih namirnica da bi kontrolisali inflaciju. Hoćemo da budemo spremni, odgovorno vodimo politiku. Pokazali smo se kao pouzdani partneri sa MMF i hoćemo da nastavimo sa tim. Naša želja je da povećavamo standard građana Srbije i očuvamo makroekonomsku stabilnost - poručio je Mali.

- Za devet meseci ove godine više od tri milijarde evra stranih investicija ušlo je u Srbiju, uprkos krizi. Udeo javnog duga u BDP je 53,7 odsto...- naveo je ministar finansija.

Do kraja sledeće sedmice Srbija dobija novu vladu 

On najavljuje da će do kraja sledeće nedelje biti izabrana nova Vlada Srbije i da će odmah biti urađen rebalans budžeta, kao i da će biti najavljenog povećanja penzija od 1. novembra od devet odsto, a od 1. januara i dodatnih 12 odsto.

- Od 1. do 14. decembra biće otvorene prijave za mlade od 16-29 godina da dobiju 5,000 dinara i pozivam ih da se jave, a isplata će biti posle 15. novembra, rekao je ministar.

 

 

 

 

 

Ostavite komentar