Priče > Biznis

U Srbiji je svaki PETI STAN PRAZAN! Da li to znači da će iznajmljivanje ili cena nepokretnosti pojeftiniti?

Ako se ne računaju napušteni objekti, vikendice i poslovni prostori, tačno je 510.258 praznih stanova

Autor: K1info/Biznis i finansije

23/05/2024 > 19:43

podeli vest:

U Srbiji je svaki PETI STAN PRAZAN! Da li to znači da će iznajmljivanje ili cena nepokretnosti pojeftiniti?
Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić


Na tržištu nekretnina u Srbiji sve je više novih stanova, ali iz godine u godinu raste i broj praznih nekretnina, pa je između dva poslednja popisa stanovništva broj privremeno praznih stanova uvećan za 34.499 stambenih jedinica.

Računica pokazuje da je svaki peti stan u Srbiji prazan. Tokom popisa stanovništva 2022. godine evidentirano je 3,6 miliona stanova, od kojih je više od pola miliona prazno, a 23 odsto njih je na području Vojvodine.

Ako se ne računaju napušteni objekti, vikendice i poslovni prostori, kao i ono što je nastanjeno, a takvih je 2,6 miliona, tačno je 510.258 praznih stanova.

Brojni su razlozi za prazne stanove, od toga da su vlasnici u inostranstvu, da su kupljeni kao investicija i koriste se povremeno dok su vlasnici prijavljeni na drugim adresama, do toga da služe za školovanje i studiranje.

U Republičkom zavodu za statistiku u privremeno prazne stanove ubrajaju i one koji su završeni i neuseljeni, kao i one koji se adaptiraju i dorađuju, ili su u pitanju nekretnine sa nerešenim imovinsko-pravnim odnosima.

Čak i kada bi se ove nekretnine pojavile na tržištu, veliko je pitanje kako bi to uticalo na cene i da li bi mogao da se očekuje njihov pad.

Samo na području Vojvodine je prazno 118.804 stanova. Tu prednjači Novi Sad, u kome ima 27.583 prazna stana, iako zgrade niču na sve strane, a svaki pristojniji stan koji se pojavi u oglasima za izdavanje plane u roku od nekoliko sati.

Vrlo brzo i novoizgrađeni stanovi dobijaju nove vlasnike, dok cene u centru Novog Sada dostižu 3.500 evra za kvadrat, na periferiji grada su 1.400 evra, a zakup se kreće od 300 do preko hiljadu evra.

Posle Novog Sada, na području Vojvodine najviše praznih stanova nalazi se u Subotici – 9.073 nenastanjena stana.

Ostavite komentar