Priče > Biznis

Ulje, brašno, hleb i svinjsko meso neće smeti da POSKUPE

Na snazi ostaje ograničenje cena ovih životnih namirnica, kako bi se zaštitio standard građana

Autor: K1info

30/09/2022 > 10:57 >> 12:03

podeli vest:

Ulje, brašno, hleb i svinjsko meso neće smeti da POSKUPE
Foto: Pixabay.com


Vlada Srbije produžila je zabranu izvoza mleka do kraja oktobra, a u Ministarstvu poljoprivrede rečeno je Tanjugu da je to učinjeno u cilju obezbeđivanja dovoljnih količina za domaće tržište i podrške domaćim poljoprivrednim proizvođacima kako bi dobili što povoljniju cenu mleka.

Kako su naveli, zabrana ne važi za Albaniju i Severnu Makedoniju, kao članice Otvorenog Balkana.

Vlada je produžila ograničenje cena za ulje, brasno, hleb i svinjsko meso.

Mleko je skinuto sa liste namirnica čija je cena ograničena zbog stanja na tržištu u okruženju i pritiska visokih cena, ali i u cilju nesmetane nabavke mleka za članice Otvorenog Balkana, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Vlada Srbije saopštila je da je na današnjoj sednici usvojila izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, uz obrazloženje da korekcija cena - kristal šećera i piletine neće značajno uticati na životni standard građana i da bi u ovom trenutku veći problem bila nestašica tih proizvoda.

Vlada Srbije je donela odluku o poskupljenju kristal šećera koji će koštati 109,99 dinara po kilogramu, kao i svežeg pilećeg mesa čija će cena biti 319 dinara po kilogramu, saznaje Tanjug.

Poslednjom Uredbom o ograničenju cena osnovnih životnih namirnica, koja važi do kraja septembra, cena kilograma kristal šećera bila je ograničena na 102,99 dinara, a piletine u prodavnicima 299,99 dinara po kilogramu.

Foto: Pixabay.com

 

Vlada je navela da je usvojila više izmenjenih uredbi i odluka čije je važenje oročeno na 31. oktobar.

Kada je reč o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, u odnosu na prethodni period, korigovana je cena belog kristal šećera, kako je navedeno, zbog značajnijeg rasta cene inputa i energenata, što je dovelo do rasta cene koštanja.

- Zato je bilo neophodno ograničiti cene na višem nivou kako bi proizvođači imali prostora da se pripreme za predstojeću setvu i da bi se izbegla mogućnost da zasadi šećerne repe budu manji od domaćih potreba, ističe se.

Takođe, zbog rasta cene stočne hrane, bilo je neophodno korigovati i cenu svežeg pilećeg trupa, naveli su iz vlade.

 

 

 

 

Uskoro opširnije na k1info.rs

Ostavite komentar